Gepeperde discussie over strooizout

Het strooi-issue werd donderdagavond 11 februari in de gemeenteraad besproken. Sommige partijen, waaronder Kees Jongh van Gemeentebelangen en Hanneke van de Gevel (Eerlijk Alternatief) hadden kritische vragen gesteld over de gladheidsbestrijding in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Honderd meldingen

Wethouder Ilona Jense zei dat er afgelopen week zo’n honderd meldingen binnen zijn gekomen bij het meldpunt van de gemeente. Dat zijn zowel negatieve als positieve meldingen, aldus de wethouder. Het strooibeleid is uitbesteed aan een derde partij. Er is echt enorm veel gestrooid. Er is 180 km weg die sneeuwvrij moest worden, in eerste instantie de hoofdwegen. Je kan niet iedere weg en voetpad bereiken, zeker niet in de dorpskernen. Dus tekortschieten daar ben ik het absoluut niet mee eens, daarmee zou ik de aannemer en onze buitendienst tekort doen,” aldus Jense.

Discussie

Er ontstond tijdens de Vergadering Raad Oordeel- en besluitvorming een flinke discussie tussen Hanneke van de Gevel (Eerlijk Alternatief) en wethouder Ilona Jense. Volgens van de Gevel zouden, uit haar eigen onderzoek, aannemers te weinig middelen hebben gehad om preventief voldoende te kunnen strooien. Wethouder Jense reageerde door te stellen dat er juist keihard is gewerkt door eigen mensen vanuit eigen buitendienst. “Het kan best zijn dat de externe strooipartij het bestek te krap vindt met dit extreme weer en dat zullen we met hen ook evalueren”, laat de wethouder weten.

Overmacht

Een woordvoerder van de gemeente laat in een reactie aan Pijnacker-Nootdorp weten dat de gemeente haar uiterste best heeft gedaan om de gladheid te bestrijden. “Dit is uiteindelijk ook overmacht. Niet iedere straat ligt in de strooiroute, dat geldt voor zowel de bestaande als de nieuwe straten. Door de extra lage temperaturen werkt het zout minder goed en door het beperkte verkeer wordt niet alle zout goed ingereden, aldus de gemeentewoordvoerder.