Voor iedereen een eigen papiercontainer

In Pijnacker-Nootdorp wordt het afval binnenkort op een andere manier ingezameld. In januari 2019 krijgen alle huishoudens een eigen papiercontainer. Daarmee wil de gemeente zoveel mogelijk papier en karton gescheiden inzamelen, zodat dit hergebruikt kan worden. Ieder huishouden ontvangt hierover een brief van Avalex.

De papiercontainer is de eerste zes maanden op proef. Zo kan je zien of het voor jou makkelijker wordt om papier te scheiden. Bevalt deze toch niet? Laat het Avalex dan na de proefperiode weten.

Schoon papier
Alleen schoon papier kan worden hergebruikt. Vuil papier, bijvoorbeeld doordat het in aanraking is geweest met restafval, kan niet worden hergebruikt, ook niet door nascheiding. Papier dat in het restafval zit (in Pijnacker-Nootdorp jaarlijks nog ongeveer 29 kg per inwoner) wordt dus niet hergebruikt maar verbrand. Dat is niet duurzaam en bovendien kostbaar. Het aan huis scheiden en inzamelen van papier is dus erg belangrijk om het hergebruik zo groot mogelijk te krijgen.

Verder met Het Nieuwe Inzamelen
Naast het verspreiden van de papiercontainers gaat de gemeente wijk voor wijk verder met Het Nieuwe Inzamelen. Na Klapwijk en Emerald zijn ze nu bezig met Vrouwtjeslant, Achter het Raadhuis en een klein stukje Nieuweveen. Als een wijk over gaat op Het Nieuwe Inzamelen, betekent dit dat het restafval wordt ingezameld via ondergrondse verzamelcontainers in de wijk. Aan huis worden dan alleen nog de grondstoffen GFT, oud papier en karton en PMD (plastic- en metalen verpakkingen en drinkpakken) ingezameld.

Ondergrondse verzamelcontainers
De wijken waar het huisvuil nu met ondergrondse afvalcontainers wordt ingezameld, gaan als laatste over op de nieuwe manier van inzamelen. De gemeente wil eerst meer kennis en ervaring opdoen in Emerald. Daar wordt gescheiden afval via de bestaande ondergrondse verzamelcontainers ingezameld.

Meer afval hergebruiken
Met de nieuwe manier van inzamelen wil Pijnacker-Nootdorp de hoeveelheid restafval drastisch verminderen van 212 kilo per inwoner per jaar, naar minder dan 100 kilo. Er blijft dan meer gescheiden afval over, wat als schone grondstof kan worden hergebruikt.  Dit is belangrijk voor een duurzame toekomst. Restafval wordt niet hergebruikt maar verbrand, wat niet duurzaam is.