In gesprek met: Hanneke van de Gevel

Wethouder Hanneke van de Gevel (Eerlijk Alternatief) is een van de vijf leden van het college van burgemeester en wethouders. In haar portefeuille heeft zij: Sociaal Domein, Jeugd en jongeren, Ouderenzorg, Gezondheidszorg, Participatiewet jeugdzorg, Werkgelegenheid, Afvalbeleid, Algemeen Bestuur GGD en Veilig Thuis, Plv. bestuur Avalex.

In gesprek met… 
In gesprek met is een initiatief van Pijnacker-Nootdorp.tv, waarin wij regelmatig burgemeester en wethouders “aan de tand” willen voelen, om de inwoners te informeren over belangrijke thema’s. In gesprek met Wethouder Hanneke van de Gevel dit keer over Armoedebeleid. Hanneke heeft meerdere portefeuilles die divers zijn, in dit vraaggesprek wil Pijnacker-Nootdorp.tv jullie informeren over Armoedebeleid. In Nederland en dus ook in Pijnacker-Nootdorp zijn er mensen die rond of onder de armoedegrens leven. Juist in deze tijd dat prijzen voor onder andere dagelijkse boodschappen, gas, water en elektra omhoog zijn gegaan, merken mensen die van een bijstand leven moeilijk rond kunnen komen. Pijnacker-Nootdorp.tv. informeerde bij wethouder Hanneke van de gevel wat de gemeente voor deze inwoners kan betekenen.

Sinds 2013 stijgt het gebruik van de kwijtschelding voor gemeentelijke heffingen, komt dit door een actievere benadering door de gemeente naar de minima?
Hanneke: “Sinds 2013 heeft onze gemeente veel meer inwoners en daardoor ook meer minima”.

Het bereik van de bijzondere bijstand is gestegen van 14 naar 19 procent. In hoeverre is de gemeente actief met cliënten te informeren naar de mogelijkheden, of voert de gemeente beleid dat zij zelf op voorhand beslissing wie waarvoor in aanmerking komt?
“We gaan altijd uit van maatwerk.” Vertelt Hanneke. “Dit houdt in dat er per individu wordt gekeken wat de beste oplossing is en aansluit bij de persoon”. Denkt je dat je in aanmerking komt voor kwijtschelding dan kan je contact opnemen met de gemeente, zij kijken met je mee of je inderdaad in aanmerking komt.

140 huishoudens hebben gebruik gemaakt van de individuele inkomenstoeslag. Hoe ziet deze toeslag eruit en aan welke voorwaarden moet men voldoen om in aanmerking te komen?
“Alle regels staan op onze website van de gemeente”, Hanneke verwijst hierbij naar de website waar je kan nalezen of je aan de voorwaarde voldoet en welke mogelijkheden er zijn. De regels welke van toepassing zijn: Zo moet je 21 jaar of ouder maar jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd zijn, je bent geen student,  je had de afgelopen 36 maanden een inkomen tot maximaal 100% van de toepasselijke bijstandsnorm. Je vermogen is niet hoger dan de vermogensgrens die geldt voor het aanvragen van een bijstandsuitkering. Je hebt je in de afgelopen 36 maanden voldoende ingespannen om tot inkomensverbetering te komen. het is minimaal 12 maanden geleden dat een aanvraag voor individuele inkomenstoeslag (voorheen langdurigheidstoeslag) werd toegekend. Wil je meer weten en / of wil je weten of je in aanmerking kan komen, klik dan hier 

Er is een collectieve zorgverzekering voor de minima. Een collectieve verzekering wil nog weleens bepaalde medische handelingen uitsluiten.
“Inwoners kunnen kiezen welk pakket zij willen” vertelt Hanneke, “er is Keuze uit twee aanvullende pakketten. heb je weinig zorgkosten? Dan is pakket AV-Standaard een goede keuze. Maak je vaak gebruik van uw zorgverzekering en heb je veel zorgkosten? Kies dan pakket AV-Top.”
Meer informatie over de collectieve zorgverzekering vind je hier

Aanvullend: Is de gemeente actief in het overleg met de zorgverzekeraar om het maximale voor de cliënten eruit te halen, of heeft de gemeente geen zeggenschap over de invulling van de zorgverzekering?
“De gemeente bekijkt welke partij het beste pakket levert tegen een redelijke prijs”.

De regeling voor deelname aan het maatschappelijk verkeer, kun je daar iets meer over zeggen, wat houdt dit in en hoe kan de gemeente hierin ondersteunen?
“Dit gaat om een tegemoetkoming voor kosten voor sport, lidmaatschap ven een vereniging of culturele activiteiten, hierdoor kunnen gezinnen toch deelnemen aan sociale bezigheden. De aanvraag wordt individueel beoordeeld. Je moet kunnen aantonen dat u de kosten ook daadwerkelijk hebt gemaakt. De bijdrage in deze kosten geldt voor het kalenderjaar waarin de kosten zijn gemaakt.” De informatie over de regelingen staan op de website, wil je meer weten, klik dan hier 

In hoeverre benadert de gemeente de bijstandsgerechtigden om regelingen waar gebruik van kan worden gemaakt, om zo de eigen inwoners maximaal te informeren of te ondersteunen in het dagelijks bestaan?
“Dit doen we door te informeren tijdens gesprekken met de consulenten, via de Nieuwsbrief Werk & Inkomen, de gemeenteberichten en de website.”

Welke taak zie je voor jezelf in het armoedebeleid en wat zou je graag nog willen verbeteren voor de inwoners van Pijnacker-Nootdorp?
“We hopen armoede te bestrijden en waar mogelijk te voorkomen. Dit doen we door bijvoorbeeld bijtijds te wijzen op schuldhulpverlening. Verder hebben wij contact met diverse partijen (zoals Rondom Wonen) die cliënten actief informeren bij (huur) achterstanden.”

Natuurlijk zijn er nog veel meer vragen te stellen over Armoedebeleid in Pijnacker-Nootdorp. (maar ook over de andere onderwerpen welke Hanneke in haar portefeuille heeft) De gemeente heeft een onderzoek naar armoede gedaan over 2018, meer informatie of het rapport kun je terug lezen op de website van de gemeente Pijnacker-Nootdorp: Armoedemonitor

Pijnacker-Nootdorp.tv bedankt wethouder Hanneke van de Gevel voor het beantwoorden van onze vragen.

Zelf in gesprek met de wethouders?
Regelmatig houden wethouders spreekuren in de wijk, zij zitten dan klaar om jouw vragen te beantwoorden. Burgemeester Ravestein houdt spreekuur in het gemeentekantoor, hiervoor dien je een afspraak te maken. Wil je weten welke wethouder waar spreekuur houdt, kijk dan op de website van de gemeente