Jongin Pijnacker-Nootdorp ziet geen probleem

Op de Twitterpagina van Hanneke van de Gevel kwamen we een bericht tegen over de website van Jongin Pijnacker-Nootdorp. Hier zou volgens de website van Telstar gesproken worden over ‘verregaande seksuele activiteiten’. Wethouder José van Egmond heeft aangegeven dat ze dit gaat uitzoeken. De subsidie voor deze site is per oktober 2017 reeds stopgezet.

Deze landelijke website krijgt voor de lokale editie in onze gemeente een jaarlijkse subsidie. Op de website wordt aandacht besteed aan onderwerpen waar jongeren mee zitten en antwoorden op zoeken.

Pijnacker-Nootdorp.tv sprak vanmiddag met eigenaar Nienke van Kuseemaa, de uitgever van de site.

“Jongeren komen soms in de levensfase dat ze in de leeftijd van 12 tot 18 hun eigen normen en waarden creëren. Ze gaan zich afzetten tegen hun ouders. Vrienden zijn in die periode het meest belangrijk. Het uitgangspunt is om een forum bouwen waar we een plek creëren om jongeren vragen te laten stellen die ze moeilijk aan hun ouders en vrienden kunnen stellen.”

Het moederbedrijf van Jongin wil dat jongeren een plek hebben om hun verhalen te delen en vragen te stellen. De website wordt beheerd door redacteuren uit Pijnacker-Nootdorp in de leeftijdscategorie tussen 12 en 20 jaar.

“Wij checken alle ervaringen die op het forum terecht komen, maar we kunnen het helaas nooit voorkomen dat er sporadisch een veertigjarige tussendoor glipt die een ervaring indient. Wij monitoren op basis van taalgebruik en inhoud of het klopt met een tiener die dit geschreven moet hebben.”

Nienke vervolgt: “Ik ben het er mee eens dat het gek kan overkomen en dat het moeilijk is te begrijpen waarom wij met dit forum ook een helpende hand kunnen bieden. Gebruikers kunnen absoluut niet met elkaar in contact komen. Dat is de grote veiligheid die we inbouwen. Alles gebeurt anoniem.”

Op de kritische vraag of de website zelf echt vindt dat dit bericht op de site thuishoort, komt er een bevestigend antwoord van de eigenaresse. “Wel zouden we willen dat dit een onderwerp is dat niet naar boven komt. Maar als jongeren zoeken naar antwoorden op een dilemma, hoe gek ook, dan plaatsen we hem wel.”

De website begrijpt wel de commotie die ontstaat in Pijnacker-Nootdorp. Zij geven aan te weten dat hun content op het forum tot discussies kan leiden. Er is voor de website vooralsnog geen aanleiding om anders te modereren op het forum naar aanleiding van de berichten uit de Pijnacker-Nootdorpse politiek.

We vroegen Hanneke van de Gevel van de politieke partij Eerlijk Alternatief ook om een reactie: “Dit loopt al sinds 2009. Een gemeente moet een digitaal platform hebben voor de jeugd. Daar is dit initiatief uit ontstaan. Jongeren zoeken doorgaans op Google. Vanaf het begin hebben wij deze site dus onzin gevonden. De gemeente Pijnacker-Nootdorp betaalt 16 cent per inwoner voor deze site met een startbedrag van ruim €34.000,00 bij aanvang. Geldverspilling, Weg ermee!”