Kopers Ackerswoude bang voor overlast bedrijventerrein

Kopers van een woning in de nieuwe wijk Ackerswoude zijn zeer bezorgd over de overlast, die ze straks misschien zullen ondervinden van bedrijven op Boezem Oost, op een steenworp afstand van hun nieuwe huis. Ze zijn bang voor de komst van zware industrie, stank- en geluidoverlast. Tegen het ontwerp bestemmingsplan hebben verschillende toekomstige bewoners hun bezwaren ingebracht bij de gemeente. Ze dachten een mooi huis te hebben gekocht in een rustige omgeving, maar zijn nu erg bang dat dit vooruitzicht al bij voorbaat de nek wordt omgedraaid.

Ook zijn enkele van de toekomstige bewoners bang dat de waarde van hun huis zal dalen, zelfs nog voordat het klaar is en zij er in zijn gaan wonen.

De gemeenteraad buigt zich in haar vergadering van donderdagavond over het nieuwe ontwerp-bestemmingsplan. Dat is volgens B & W nodig omdat het huidige bestemmingsplan niet voldoet aan de vraag vanuit de markt.

Bij het bepalen welke soort bedrijven er op een bepaalde plek gevestigd mogen worden, wordt uitgegaan van zogenaamde milieucategorieën. Die houden direct verband met de afstand tussen deze bedrijven en woningen of bijvoorbeeld kinderdagverblijven, Hoe dichter een bedrijventerrein bij woningen ligt, hoe lager de maximale milieucategorie. In het geval van Boezem Oost kan dat voor een deel categorie 4.2 zijn en voor een ander deel 4.1. Er zijn ook stukken waar een nog lagere categorie geldt. Categorie 4.2 is de zwaarste categorie, waarin bijvoorbeeld metaalgieterijen en -smelterijen vallen, recyclingbedrijven, milieudienstverlening en groothandels in akkerbouwproducten en veevoeders met een maximale omvang.

‘Geen overlast te verwachten’

Volgens het college van B & W betekent het niet automatisch dat er tot aan de vastgestelde richtafstand ook daadwerkelijk hinder ervaren wordt. Bedrijven moeten immers aan de geldende milieu-eisen voldoen. “De milieuzonering is zodanig bepaald, dat geen overlast bij woonbebouwing is te verwachten”, aldus B & W in de beantwoording op de ingediende zienswijzen.

De toekomstige bewoners van de splinternieuwe wijk zijn er niet gerust op. Verschillende bezwaarden geven aan dat ze bij de koop van hun huis niet wisten dat er op het bedrijventerrein industrie zou kunnen komen. Hun zienswijzen zijn voor het college echter geen reden om het ontwerp bestemmingsplan aan te passen. Wel wordt er op gewezen dat bewoners die menen recht te hebben op zogenaamde planschade, binnen vijf jaar na het in werking treden van het bestemmingsplan een verzoek kunnen indienen om die planschade vergoed te krijgen.