Lagere waterschapsbelasting voor huishoudens stap dichterbij

 

Er is goed nieuws voor huiseigenaren, huurders en woningverhuurders! Een verlaging van de waterschapsbelasting voor huishoudens is een stap dichterbij.
De Stuurgroep Belastingaanpassing van de Unie van Waterschappen heeft alsnog besloten om aparte waterschapsbelasting op woningen en op bedrijven mogelijk te maken. De AWP heeft daar hard voor gelobbyd, met steun van Water Natuurlijk en Vereniging Eigen Huis.  Ook de Partij voor de Dieren heeft dit ter sprake gebracht in de stuurgroepen .“Wij hopen dat de Tweede Kamer dit voorstel overneemt”, laat de AWP weten.

Door de flinke stijging van de WOZ-waarde van huizen is ook de waterschapsbelasting op woningen toegenomen. Vereniging Eigen Huis heeft aangetoond dat de WOZ-waarde in de afgelopen 5 jaar gemiddeld met 25% is gestegen, terwijl het risico op wateroverlast gelijk bleef. Bij bedrijven is de WOZ-waarde juist 3% gedaald.

Agrarische weeffout

Een trotse Hans Middendorp, vicevoorzitter van de AWP, noemt dit een doorbraak. “De AWP heeft er keer-op-keer in alle ambtelijke overleggen op aangedrongen om niet alleen de ‘agrarische weeffout’ op te lossen, maar ook het onderscheid tussen woningen en bedrijven mee te nemen in het voorstel voor de nieuwe waterschapsbelasting. Uiteindelijk is de Stuurgroep toch overstag gegaan voor de argumenten van de AWP. Dat voelt als een enorme erkenning voor onze inzet.”

Wat er scheef zat

In de waterschapsbelasting moet een tariefdifferentiatie komen tussen woningen en bedrijven. Alle woningen samen dragen landelijk ruim 38% bij aan de watersysteemheffing: dit is een substantieel deel van de belastingopbrengst en 2x meer dan boeren en bedrijven samen bijdragen! Oorzaak is dat huiseigenaren en verhuurders door de waterschappen voor hetzelfde WOZ-tarief worden aangeslagen als bedrijven en kantoren. “De lastenverdeling gaat straks een stuk eerlijker worden”, laat Hans Middendorp weten aan Pijnacker-Nootdorp TV.

Eindelijk doorbraak

“Laten we ons nog niet meteen rijk rekenen. We zijn erg blij met deze doorbraak maar het zal eerst nog door 1e en 2e Kamer moeten gaan. Het kan dan nog een paar jaar duren voordat de burger dit voordeel concreet in de portemonnee gaat merken. Er zullen ook regionale afspraken gemaakt gaan worden. Maar dan kan heb je het wel over een verschil van 10 a 20%”, zegt Hans Middendorp.