‘Lantaarnpalen weghalen is ook een duurzame oplossing’

De gemeente Pijnacker-Nootdorp wil de openbare verlichting en de verkeerslichten duurzamer maken. Er ligt een raadsvoorstel voor om budget vrij te maken om in 2030 de doelen te halen van het landelijk Energieakkoord.

‘Scenario 2’ krijgt bij de meeste partijen de voorkeur
Het raadsvoorstel dat klaarligt spreekt over het verwerken het bedrag dat benodigd is in de begroting 2020 en de in het plan opgenomen investeringsbudget vanaf 2019 al beschikbaar te stellen.

Uit te voeren plan
In het plan dat hoort bij scenario 2 wordt prioriteit gegeven aan het planmatig omvormen van alle lantaarnpalen naar led. In de komende beheerperiode worden meer dan 2.500 armaturen (ruim 25% van het totale palen) vervangen. Als na deze beheerperiode de vervanging van armaturen in hetzelfde tempo wordt voortgezet, wordt het doel van 50% energiebesparing in 2030 gehaald.

Lantaarnpalen weghalen is ook duurzaam
Gemeentebelangen ziet er niet direct iets in om goedwerkende lantaarnpalen te vervangen omdat dit ook een hoop geld kost. Fractievoorzitter Bernard Minderhoud zegt ook dat we als gemeente überhaupt moeten kijken of verlichting op alle plekken in de gemeente wel noodzakelijk is. ‘Door het weghalen van lantaarnpalen ben je ook duurzaam bezig.’

Besluitvorming
Zoals de kaarten nu op tafel liggen lijkt het voorstel voor ‘scenario 2’ op dinsdag 26 september in de besluitvormende raad met meerderheid te worden goedgekeurd. Volgende week weten we dit zeker.