Luchtkwaliteit vandaag in Pijnacker

Luchtvervuiling is voor iedereen ongezond. Een miljoen Nederlanders hebben een longziekte, zij merken als eerste dat de lucht ongezond is: zij hebben meer longaanvallen en longontstekingen, zijn vaker benauwd, gebruiken meer medicijnen en belanden vaker met spoed in het ziekenhuis. Iedereen ademt luchtvervuiling in, ook mensen met longen die nu nog gezond zijn. Gezonde lucht is letterlijk van levensbelang.

Het Longfonds wil dat niemand meer ziek wordt of overlijdt door de lucht die hij inademt. Daarom pleiten zij in Den Haag voor een Nationaal Luchtplan, waarin gezondheid centraal staat en de meest vervuilde plekken worden aangepakt. In november werd door de Tweede Kamer al een motie voor dit plan aangenomen. Dat plan moet er nu snel komen. De lucht in Nederland moet gezonder!

Er zijn app’s voor android en Apple , het  geeft iedereen de mogelijkheid vooraf of op de dag zelf te controleren hoe de luchtkwaliteit is bij hem of haar in de buurt. Met name voor mensen met een longziekte is die informatie van levensbelang”

De app geeft informatie over de luchtkwaliteit en een handelingsadvies op buurtniveau. Dat gebeurt op basis van een index die is ontwikkeld door de GGD en het RIVM.