Milieueffectrapport bij omgevingsvisie Pijnacker-Nootdorp bijna compleet

Het milieueffectrapport bij de omgevingsvisie van Pijnacker-Nootdorp is bijna compleet. De Commissie zegt in haar advies dat de klimaataspecten nog wel onderzocht moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn wat te doet bij water(overlast) en wat de gemeente doet met het vrijkomen van CO2 door verdroging van veengronden.

Omgevingsvisie
De gemeente Pijnacker-Nootdorp stelt een omgevingsvisie vast voor de fysieke leefomgeving tot 2050. Dit is een plan waarin het gemeentebestuur kaders geeft hoe in de periode tot 2050 de beschikbare ruimte benut kan worden voor wonen, bedrijvigheid, natuur en recreatie. In juni bleek dat sommige partijen deze omgevingsvisie te behoudend vinden. Zie: https://pijnacker-nootdorp.tv/progressief-pijnacker-nootdorp-omgevingsvisie-2050-beter/

Uitgebreid milieueffectrapport
De gemeente beschikt over een uitgebreid milieueffectrapport bij de omgevingsvisie, stelt de Commissie. Het geeft veel inzicht in de mogelijke gevolgen voor de omgeving en het geeft een goede beschrijving van de huidige situatie.

Bodem en water
Tegelijkertijd komt de Commissie ook tot de conclusie dat het milieurapport nog onvoldoende verschillende opties voor invulling van de ambities onderzoekt, bijvoorbeeld voor het aantal te bouwen woningen. De Commissie adviseert verder om het klimaat meer integraal te onderzoeken en daarbij ook bodem en water te betrekken.

Aanpassen
Het advies van de Commissie aan de gemeente is om eerst het rapport aan te passen en daarna pas een besluit te nemen over de omgevingsvisie.  Zie hier het volledige rapport.