Het nieuws in een notendop “anders dan anders”

Deze week een andere column dan normaal…

De afgelopen weken gaat het veelal om het Corona virus, wat mogen we nu wel en wat mogen we nu niet. We moeten zoveel mogelijk thuiswerken en thuisblijven. Dat op zich is niet erg, voor zover dat natuurlijk kan. Veel initiatieven ontstaan er om lokaal producten te gaan kopen rechtstreeks bij de boer of tuinder. Ook niet erg, de lokale economie wordt zo in stand gehouden. Maar letten wij hierbij dan wel op de aanwijzingen van de overheid? Of gaan we nu met zijn allen om een klein stalletje staan om de producten te kopen of houden we afstand? Het is een rare gewaarwording dat mensen nu massaal de lokale ondernemer steunt, heel fijn natuurlijk, maar als deze periode voorbij is, blijven wij dan ook daar de lokale producten kopen?

Houd afstand!
De jeugd zit nu al een week thuis en die wil nu echt graag naar buiten. Op zich geen probleem, een frisse neus en beweging is nog altijd beter dan met je neus achter een computerscherm. Maar ook hierbij geldt net als voor iedereen: Let op dat je afstand bewaart! Volg de aanwijzingen van het RIVM. Natuurlijk wil je een vriend of vriendin even een knuffel geven zoals je gewend was, maar besef wel dat je hiermee het virus kan overbrengen. Natuurlijk ben je jong en vitaal, als je klachten krijgt zal het wel meevallen denk je dan. Dat hoop ik ook voor je, maar als je het overdraagt kan een ander goed ziek worden, besef dat wel!

En nu verder…
Ook de redactie werkt vanuit huis. De redactiekamers zijn leeg, maar natuurlijk blijft de redactie het nieuws volgen. Dat gaat dan ook weer niet altijd even makkelijk en soms gaat er weleens iets mis. Helemaal niet erg, het is immers een leer-/werkbedrijf. Redactiewerk kan je natuurlijk blijven uitvoeren vanuit huis. Alles gaat via de computer. Alleen is er weinig nieuws te melden, want alles wordt afgelast tot nader order, of vervalt, simpelweg omdat er al een volgend evenement staat gepland voor over een paar maanden of omdat het niet haalbaar is nu al iets te plannen. Je weet immers niet hoelang deze situatie aanhoudt.

Toch mag ik hopen dat dit virus snel overwaait
Mensen zijn sneller gepikeerd heb ik al in de gaten. We zitten veel meer op elkaars lip dan normaal als we thuis zijn. Dit kan irritatie opwekken. Heel vervelend. Ook gaan we dingen doen die we normaal niet doen. Ook niet erg… Hoewel al die doorstuur berichten op Messenger… Normaal kregen we ze niet. Maar ik zie het maar als een berichtje dat iemand aan je denkt. Hoewel je natuurlijk een doorstuur bericht zo heb verzonden naar al je contacten, door alleen maar op verzenden te drukken in de lange lijst met contacten.

Laten we hopen dat er weer snel ander positief nieuws komt!
Ook deze periode is een periode van leren voor iedereen. Net als voorheen maakt iedereen weleens een vergissing of foutje. Niet erg, kan gebeuren. Alleen valt het nu misschien sneller op dan normaal. We zitten nu eenmaal binnen en hebben dus tijd genoeg alles te volgen wat er op het scherm voorbij komt. Niks mis mee, we laten informatie nu op dit moment graag tot ons doorkomen. Toch mag ik dus nogmaals hopen dat deze periode snel voorbij zal gaan, al heb ik daar een hard hoofd in. Ben benieuwd hoe we dan, als het eenmaal voorbij is, de draad weer gaan oppakken. Zullen we weer massaal naar de winkel rennen of blijven de lokale ondernemer steunen door ook dan naar het stalletje langs de weg te gaan. Ik hoop dan toch echt wel het laatste. Maar ook bedrijven zullen het nog een poosje moeilijk houden. De economie zal zich weer moeten herstellen. Laten we dat dan ook massaal doen, maar ren niet zodra het weer kan met honderd man tegelijk de winkel in. Er zal ongetwijfeld wel een nieuw virusje om de hoek komen kijken.

Voor nu blijf veilig, blijf thuis
Maak het gezellig met elkaar, houd contact met de ander online. Er zijn opties voldoende en elke computer heeft wel een camera of de mogelijkheid deze aan te sluiten. Zo kun je makkelijk contact maken en onderhouden, elkaar blijven zien, samen koffie drinken, alleen dan online en zelf je bakkie zetten natuurlijk. Een knuffel wordt maar even virtueel, het is niet anders.

Zo kunnen we aan het eind van deze periode weer zeggen:
Alles op z’n plek

Jeroen den Harder