Nootdorper onderscheiden voor moed

Op het gemeentehuis van Pijnacker-Nootdorp heeft burgemeester Francisca Ravestein op 13 september de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in Brons uitgereikt aan Nootdorper Ufuk Gök. De erepenning is de oudste nog bestaande Nederlandse onderscheiding voor burgers. Ingesteld in 1822. Het is een dapperheidsonderscheiding en wordt slechts zo’n 4 tot 5 maal per jaar uitgereikt. In Pijnacker-Nootdorp is dit onder het huidige college van Burgemeester en Wethouders voor zover bekend nog niet eerder gebeurd.

Ufuk Gök ontving de erepenning voor zijn moedig ingrijpen bij een steekincident in Den Haag op 21 januari 2017. Die avond bezocht hij samen met zijn vriendin een bioscoop aan de Spuimarkt toen naast hem plotseling een man opstond die met een schroevendraaier begon in te steken op een bezoekster naast hem. Ufuk aarzelde geen moment en overmeesterde de man. Daarna hield hij hem samen met een andere bezoeker, een winkelier uit Alphen aan den Rijn, in bedwang tot de bioscoopbeveiliging kwam en de man uiteindelijk kon worden overgeleverd aan de politie. Ufuk heeft met zijn actie waarschijnlijk het leven van de jonge vrouw gered.

Bij de uitreiking waren Ufuks vriendin, ouders en verdere familie aanwezig. Ufuk ontving de onderscheiding met dankbaarheid, maar liet ook weten dat hij zijn actie als iets noodzakelijks zag en iets dat eigenlijk iedereen in een dergelijke situatie zou moeten doen. Aanwezige vertegenwoordigers van de plaatselijke politie feliciteerden hem met de woorden: “We zijn trots op een inwoner die zich zo voor zijn medemens inzet.” De dader is inmiddels veroordeeld voor poging tot doodslag. Met het beoogde slachtoffer gaat alles goed.