Nootdorpse Daniëlle wint 3e prijs in taalwedstrijd

Danielle Zawadi (18) uit Nootdorp heeft zaterdag tijdens de landelijke finale van Kunstbende de derde prijs behaald in de categorie Taal. Een bijzondere prestatie, omdat ze eerst al via de voorronden en de masterclass was doorgedrongen tot de finale.

Kunstbende is een creatieve wedstrijd voor jonge mensen op het gebied van dans, dj, expo, fashion, film, muziek, taal en theater. Daniëlle was een van de weinige deelnemers in de categorie Taal die hadden gekozen voor proza. Ze hield een voordracht over de dood, en dan als metafoor hoe de dood een persoon zou kunnen zijn en hoe wij als mensen dan een boek zouden vormen. “Hoe ik bij dat thema was gekomen? Het was een eureka-moment, een idee dat ik ben gaan onderzoeken en waar ik uiteindelijk een tekst van heb gemaakt”, vertelt ze.

Iets presteren

Daniëlle schrijft al lang, veel en met veel plezier. Op haar 12e schreef ze al een boek: ‘Zoiets noemen we ruzie’, over een jongen die op de middelbare school te maken krijgt met lastige keuzes, en die het thuis ook niet gemakkelijk heeft, omdat het tussen hem en zijn vader geregeld botst. “Ik hou erg van schrijven, en ik heb dat boek toen eigenlijk vooral gemaakt voor mezelf, om iets te presteren. Sindsdien ben ik aan de gang gebleven om te kijken hoe ik mezelf kan verbeteren, en vooral oefenen, oefenen, oefenen.”

Haar deelname aan Kunstbende was eigenlijk om dezelfde reden: Daniëlle wilde ook daar weer veel van leren. “Als je door de voorrondes heen bent, dan doe je mee aan een workshop, in mijn geval met schrijvers en dichters. Daar heb ik weer heel veel van geleerd.”

‘Na de zomer ga ik studeren,
maar ik zal zeker blijven schrijven’

De Nootdorpse, die geboren is in Kongo en toen ze tien maanden oud was in Nederland kwam wonen, is momenteel ook weer bezig met een project. “Ik ga na de zomer informatiekunde studeren in Utrecht, en voor die tijd wil ik nog een klein boekje uitgeven, een verhaal, om nog iets af te kunnen maken voor ik aan mijn studie begin. Informatiekunde vind ik ook erg interessant, apps ontwikkelen en zo, maar daarnaast zal ik zeker blijven schrijven. Ik heb juist voor de universiteit in Utrecht gekozen omdat die opleiding veel vrije delen heeft, waarin je dus ook creatieve dingen kunt doen of in mijn geval, schrijven.”

Paul Houkes