Omwonenden keerspoor krijgen juist minder geluidoverlast

De bewoners die in Pijnacker in de buurt van de Randstadrail wonen hoeven er qua geluidbelasting niet op achteruit te gaan als tussen de haltes Pijnacker en Pijnacker-Zuid een keerspoor wordt aangelegd. In tegendeel: zij zijn juist beter af, als het advies wordt gevolgd van het ingenieursbureau Movares over de locatie van dat keerspoor.

Movares wijst die plek, ter hoogte van Kraaienburg, aan als de meest ideale locatie voor de keervoorziening. Maar het ingenieursbureau adviseert ook om langs dat traject een geluidsscherm aan te leggen. Hierdoor krijgen de omwonenden juist minder geluidoverlast door de Randstadrail. De bouw van die geluidwering kost wel veel geld: maximaal 1 miljoen euro.

De keervoorziening is nodig om in de ochtend- en avondspits meer metrotreinen te kunnen laten rijden in de richting van Rotterdam. Uit onderzoek blijkt dat daar dringend behoefte aan is. De vervoerscapaciteit richting Den Haag blijkt tot 2030 nog wel voldoende te zijn.

Het ingenieursbureau onderzocht meerdere plekken langs lijn E van de Randstadrail waar zo’n keerspoor zou kunnen komen. Veel van die plekken vallen af, bijvoorbeeld omdat er niet genoeg ruimte is voor zo’n extra spoor of omdat er andere belemmeringen zijn. Bij de locatie bij Kraaienburg kan het wél. Daar kan het keerspoor zelfs op een dusdanige manier worden aangelegd dat de metrostellen bij calamiteiten ook richting Den Haag kunnen worden gekeerd.

Onuitvoerbaar

De gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp nam eind september een motie van CDA, D66, Gemeentebelangen en PvdA aan waarin het college werd opgeroepen om zich in te spannen voor een keervoorziening zo ver mogelijk voorbij halte Nootdorp in de richting van Den Haag. Op die manier zouden alle haltes in Pijnacker-Nootdorp profiteren van de verdubbeling van het aantal ritten per uur richting Rotterdam. In de motie werd geopperd om het keerspoor op het NS-emplacement bij het Forepark in Den Haag te maken.

Volgens het ingenieursbureau is die motie echter onuitvoerbaar, omdat medegebruik van de sporen van de NS die daar liggen technisch niet mogelijk is. De spanning op de bovenleiding is anders, en ook is er een ander beveiligingssysteem. Verder heeft de RET niet voldoende treinstellen om tot Leidschenveen of Forepark door te kunnen rijden. De afstand vanuit Rotterdam is dan te groot en de rit duurt dan te lang. Dan zouden er metro’s bij moeten worden besteld, en dat is een kostbare zaak.

Alleen Zuid profiteert

De keuze van het keerspoor bij Kraaienburg heeft als consequentie, dat alleen de reizigers vanaf halte Pijnacker-Zuid profiteren van de verdubbeling van het aantal metro’s per uur naar Rotterdam in de spits. Wie vanaf Pijnacker of Nootdorp in de richting van de Maasstad reist, blijft aangewezen op de huidige frequentie van vier metro’s per uur.

Randstadrail keerlus Pijnacker 2