Onderwijs in Haaglanden onder grote druk

Het onderwijs in Haaglanden staat behoorlijk onder druk. In samenwerking met Bakker Communicatie organiseert het bestuur  van de Spinoza Groep daarom op woensdag 6 februari 2019 vanaf 16.00 uur aan de Granaathorst 20 in Den Haag het eerste groots opgezette  Onderwijs Debat Haaglanden. De stellingen luiden als volgt.

Imago
Het VMBO- Onderwijs heeft in Haaglanden een slecht imago. Ouders hebben een verkeerd beeld van het VMBO-Onderwijs.  Het salaris van docenten is te laag. Het lerarentekort gaat ten koste van de kwaliteit.

Rol van de gemeente
Gemeente is mede verantwoordelijk voor de kwaliteit van het VMBO-Onderwijs dat steeds  meer ruimte nodig heeft. Tevens dient de huisvestiging te worden verbeterd. Gemeente moet scholen veel meer subsidies geven voor allerlei projecten.

Bedrijfsleven
Bedrijfsleven meer betrekken bij het vorm geven van het onderwijs. Ondernemers doen te weinig voor het VMBO- onderwijs. Het VMBO-onderwijs draagt bij aan de toekomst van de regionale economie in Haaglanden.  Het bedrijfsleven schreeuwt om vakmensen. Het VMBO- Onderwijs moet daarom van het Calimero-effect af. De arbeidsmarkt verandert.

Doorstroming
De aansluiting van het VMBO naar andere vormen van onderwijs deugt niet. De toekomst van het VMBO-onderwijs ziet er zorgelijk uit. Doorstroom VMBO- MBO wordt verbeterd. Doorlopende leerroute gaat werken. Om een soepele overgang van het VMBO naar het MBO te creëren en om barrières weg te nemen, kunnen scholen vanaf 2020 één doorlopende leerroute VMBO-MBO aanbieden. (Beleid van het kabinet)

Ruim 150 gasten
Er zijn ruim inmiddels 150 bevestigingen van gasten voor het debat binnengekomen.  De komende dagen zal dit het aantal nog verder oplopen. Burgemeester Klaas Tigelaar van Leidschendam- Voorburg verricht de openingshandeling. Ook zullen schooldirecteuren, raadsleden, wethouders,  docenten, ondernemers,  stakeholders en diverse media aanwezig zijn.  De wethouders Juliette Bouw (Leidschendam- Voorburg), Saskia Bruines (Den Haag), Armand van de Laar (Rijswijk) en Jan Iedema (Zoetermeer) gaan met ondernemers, schooldirecteuren en een 20-tal raadsleden het debat aan.

,,Door middel van dit debat staan we stil bij de laatste ontwikkelingen in het VMBO-onderwijs in Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer en Rijswijk’’, aldus schooldirecteur Remco Hulsbergen. ,, Zoals  iedereen inmiddels uit de media heeft begrepen, is er veel te doen rondom het VMBO-onderwijs. Vanuit maatschappelijk oogpunt willen we door middel van dit debat hier uitvoerig aandacht aan schenken. We werken nauw samen met gemeenten en andere onderwijs-gerelateerde organisaties om leerlingen voor te bereiden op een succesvolle overstap naar het vervolgonderwijs.  Hun scholen zijn onderdeel van de Spinoza-groep, waar diverse scholen en duizenden leerlingen onder vallen’’.

Hulsbergen: ,,Aan de hand van diverse stellingen zullen specialisten debatteren over de uitdagingen binnen het onderwijs in Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer en Rijswijk.  Wat is er nodig om ook in de toekomst het VMBO-onderwijs van een kwalitatief hoog niveau voor alle leerlingen te garanderen? Voorafgaande aan het debat door de specialisten zal als introductie een aantal leerlingen aan een leerlingen-debat over het VMBO-onderwijs deelnemen.’’.

Missie
Dit debat wordt vormgegeven door het aangaan van verbindingen met partners die zich, net als de Francois Vatelschool, dagelijks bezighouden met het gezond opgroeien en opvoeden van tieners. Dit gebeurt door een continu aanbod van onderwijs te bieden en waar mogelijk een organisatorische samenwerking te realiseren.

Kennis delen
,,Nog niet eerder werd er in Den Haag op zo’n grootschalige wijze een debat over het VMBO-onderwijs georganiseerd’’, aldus debatorganisator Bart Bakker. ,, Tijdens het Onderwijs Debat wil len de schooldirecteuren door middel van stellingen, die worden besproken door specialisten, kennis delen met hun stakeholders en (politieke) relaties over het onderwijs en de verbinding met het bedrijfsleven’’.,,Op deze manier hopen zij een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke discussie die speelt rondom deze branche. De stellingen zijn de toegevoegde waarde van het debat. Dit debat vormt een passende gelegenheid om relaties en belanghebbenden te laten zien waar het  onderwijs voor staat, welke visie men heeft op de huidige vraagstukken zoals de nieuwe ontwikkelingen, de kosten, de veranderende maatschappij en welke invloed dit heeft op leerlingen en hun omgeving’’.

 Investeren
,,Een achterliggende gedachte is ook: ‘Hoe beter je investeert in leerlingen, hoe beter dat is voor hun toekomst’. Het gebeurt in een levensfase dat zij worden gevormd’’, zegt Remco Hulsbergen. ,, Alles wat het onderwijs er dan ‘in stopt’ is een investering voor later. Gun VMBO-leerlingen de kans om zich te ontwikkelen tot de sociale en betrokken burgers van de toekomst. We pleiten voor doorgaande leer- en ontwikkellijnen en als het even kan een basis toegangsrecht voor alle leerlingen. Iedereen moet op een goede manier onderwijs kunnen volgen’’.

Betrokken
De Spinoza Scholengroep wil samen met de gemeenteraad en het College van Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer en Rijswijk  de leerlingen centraal blijven stellen. Er zijn veel marktpartijen op het gebied van onderwijs. De school is een maatschappelijke organisatie zonder winstbejag, die nauw betrokken is bij de lokale gemeenschap. Zij  investeren daarom enorm in hun leerlingen, leerkrachten en medewerkers.

Remco Hulsbergen fotowerk van Bakker Communicatie