Onderzoek naar het evenementenbeleid

De afgelopen jaren zijn in Pijnacker-Nootdorp om uiteenlopende redenen enkele evenementen gestopt, zoals de 12 Inch Race, Oostland Culinair, Pijnacker Swingt en natuurlijk de Oranje-tentfeesten op de Sportlaan. Niet alleen grote feesten zijn verdwenen, maar ook kleine zoals het 25-jaar ‘oude’ Prunuspop.

Soms begrijpelijk, maar desondanks toch jammer. Ook was er gedoe rondom de Nootdorpse Kermisweek, nota bene een evenement met een heel lange traditie. Gelukkig liep dit goed af.

 

Voor de samenhorigheid in het dorp zijn leuke evenementen van het grootste belang. Inwoners ontmoeten elkaar daar in een fijne sfeer. Het zou erg fijn zijn als er weer andere evenementen voor in de plaats kunnen komen, en dan niet voor één keer, maar voor vele jaren. De afgelopen jaren zagen we gelukkig al af en toe een nieuw initiatief. Het Toost Foodtruckfestival en Zuidpop zijn geslaagde nieuwkomers.

 

Het organiseren van evenementen is geen kleinigheid. Allerlei kosten voor artiesten, personeel en o.a. inhuur van mensen die voor de beveiliging zorgen, zijn alleen maar gestegen. Is het organiseren van evenementen vandaag de dag financieel nog wel haalbaar?  Zijn de eisen die aan een vergunning verbonden zijn voor het mogen organiseren van een evenement wel reëel? Kan de gemeente daarin nog iets betekenen?

 

Eerlijk Alternatief liet dit alles onderzoeken en vond het goed bekendstaande onderzoeksbureau Enneüs uit Groningen bereid om dit in de puntjes uit te zoeken. Wat blijkt? De gemeente zou het een en ander kunnen vergemakkelijken en er zodoende ook voor zorgen dat de organiserende partij minder kosten hoeft te maken.

 

Op 16 februari kwam één van de onderzoekers vanuit Groningen over om het rapport persoonlijk te overhandigen aan de voorzitter van de gemeenteraad.

Samen met het rapport van Enneüs werd ook het vernieuwende evenementenplan van Eerlijk Alternatief door raadslid Jolanda van Leeuwen uitgereikt aan de burgemeester en…aan een bekende dorpsgenoot, de secretaris van de stichting Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp Sjaak Oudshoorn!

Een goed plan, dat op draagvlak kan rekenen. Dit plan is gebaseerd op vier speerpunten: ‘krachten bundelen, draagkracht creëren, risicospreiding en win-winsituaties zoeken’.

 

Eerlijk Alternatief is van alle partijen als geen andere betrokken bij cultuur. Meerdere kandidaten van de verkiezingslijst waren afgelopen jaren als vrijwilliger bij uiteenlopende evenementen betrokken, zoals Marjolijn Schaap bij de Verbeelding, Damien van Herk bij de 12 Inch Race en Erik Bevaart bij De Lokale Top 40. Lijstduwer Marco Filippo heeft van al onze inwoners het meest geïnvesteerd in muziekevenementen in onze gemeente, bijvoorbeeld door de organisatie van de Wintertent.

 

Eerlijk Alternatief maakt zich druk om het behoud én verbetering van de levendigheid in ons dorp!

Dit rapport is te vinden online