Opknapbeurt Hofland schiet op, eerste bewoners komen al

Voormalig woonzorgcentrum ’t Hofland is na een opknapbeurt bijna klaar voor nieuwe bewoners. De bovenste verdieping is gereed en zal vanaf komende week al huisvesting bieden aan statushouders en sociale huurders. De andere verdiepingen zullen gaandeweg beschikbaar komen over de komende maanden. De officiële opening staat gepland voor 30 september. In totaal zal het woningcomplex 87 mensen huisvesten, waarvan een derde statushouders. De andere twee derde zijn voormalige inwoners van Pijnacker die voldoen aan de inkomenscriteria voor een sociale huurwoning. Het merendeel zijn kleine eenpersoonswoningen, met een viertal gezinswoningen. De gemeente huurt het complex voor tien jaar van stichting Pieter van Foreest. Als het succesvol blijkt, is verlenging van de regeling misschien mogelijk.

Op 4 juli gaf de gemeente een rondleiding door het gebouw. Vastgoedbeheerder Rinus Gerritsjans liet hierbij alle veranderingen zien. “We zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest met een nieuwe CV, water en licht, nieuwe dak- en vloerbedekking en ventilatie. Verder proberen we te besparen op het budget, zo hebben we de bedrading van de centrale deurontgrendeling hergebruikt om een intercomsysteem te installeren. De bestaande indeling hebben we gehandhaafd, want als we gaan verbouwen is het al snel niet meer rendabel. We hebben goedkoop internet en televisie via SKP geregeld en bij de servicekosten inbegrepen. De huurprijzen zullen onder de 300 euro per maand liggen.”

Integratie

Nieuwe Nederlanders helpen integreren is een belangrijk onderdeel van dit project. De eerste bewonersbijeenkomst is al geweest. Hier zijn afspraken gemaakt en beginnende vriendschappen gesloten. Projectleider Wanda Bouwmeester vertelt: “Het is de bedoeling om samen te eten en te recreëren in dit woningcomplex. Dit bespoedigt integratie en vermindert de overlast van zoveel nieuwkomers, zoals ook blijkt uit ervaring bij soortgelijke projecten in Amsterdam en Leiden. Dit zijn geen woningen voor mensen die op zichzelf willen zijn. We hebben al een aantal ‘gangmakers’ aangewezen die activiteiten gaan organiseren, zoals hardlopen en spelletjes spelen.”

Niels van Hemert

.

.

.

Vastgoedbeheerder Rinus Gerritsjans in de keuken

Burgemeester Ravestein is blij met de vooruitgang

Foto’s: Lia van Halderen