Oude Leede heeft nog geen snel internet

Als alles goed zou zijn gegaan, dan hadden de bewoners van het buurtschap Oude Leede nu ook snel internet. Maar helaas, het ging niet allemaal goed. De ontvangstpaal staat er aan de Oude Leedeweg, maar er is iets mis met het kopernetwerk. Dat is pas gebleken bij de werkzaamheden voor de internetverbinding. Een informatiebijeenkomst voor de bewoners  die woensdag zou plaatsvinden, is dan ook een maand uitgesteld.

Oude Leede zit al jaren te wachten op een snelle verbinding met de digitale buitenwereld. Er zijn al lange tijd veel klachten dat de bewoners van het buitengebied allerlei dingen niet kunnen doen die elders inmiddels doodnormaal zijn. Al in een eerder stadium is er geprobeerd iets aan die situatie te veranderen. Een internetprovider had toen een pilot opgezet met een snelle verbinding, maar die poging werd geen succes. Daarom heeft de actieve bewonersvereniging in de afgelopen maanden onderhandeld met KPN voor een betere oplossing. Die werd gevonden: voor Oude Leede is een straalverbinding opgezet die verbindingen tot 100 Mb per seconde mogelijk maakt, afhankelijk van de afstand tot aan de aansluitkast.

DSL-verbinding

De straalverbinding is er inmiddels. Half december is een mast geplaatst met een paraboolantenne, die is gericht op bedrijventerrein Ruyven. Vanaf de hoofdschakelkast krijgen de bewoners via het kopernetwerk van KPN een DSL-verbinding met hoge snelheid. Maar nu nog even niet dus, want door de technische problemen hebben de werkzaamheden vertraging opgelopen. De inloopbijeenkomst voor bewoners, waar KPN en andere providers informatie zouden geven over wat er in huis nog nodig is en welke abonnementsvormen er zijn, is nu verplaatst naar woensdag 5 april.

Als de verbinding straks goed werkt, dan is nog niet voor iedereen in Oude Leede het probleem met supertraag internet opgelost. Er zijn ook nog wat woningen en bedrijven die niet op de betreffende schakelkast zijn aangesloten.

De schakelkast voor snel internet staat er al, maar er is nog een probleem met het kopernetwerk van KPN.