[VIDEOP] Partijen reageren inhoudelijk op raadsakkoord

Tijdens de raadsvergadering van 15 juni spraken de raadsfracties hun waardeoordelen uit over het raadsakkoord ‘Bouwen aan de Toekomst’ dat vandaag werd ondertekend door alle fractievoorzitters.

Zaken zijn concreter benoemd
Ben Glaser trapte als nieuwe fractievoorzitter van Eerlijk Alternatief in de raad af en startte zijn betoog over het raadsakkoord. Eerlijk Alternatief haalde de meeste stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en mocht het formatieproces daarom leiden. Glaser noemde het van groot belang dat partijen met elkaar samenwerken. “Er is veel te doen, er wordt in het raadsakkoord een duidelijke koers gegeven voor de totstandkoming van verdere plannen. Dit zal concreet worden in het nog uit te werken uitvoeringsagenda. In tegenstelling tot de vorige twee akkoorden zijn in de akkoord een aantal zaken al concreter benoemd. Glaser is blij dat er concreet gesproken wordt over bouwen voor eigen inwoners. Maar ook veiligheid en onderdak bieden aan vluchtelingen en inspanningen die gedaan moeten worden om van fossiele brandstoffen af te gaan werd genoemd.

Trots is tevreden over de inhoud
Harald van Zielst sprak namens de fractie van Trots: “Wij roepen al jaren dat er iets moet gebeuren voor ouderen en jongeren in de woningbouw. Het raadsakkoord voorziet hierin om betaalbare woningen te bouwen en niet alleen eengezinswoningen. Trots roept al jaren dat er ook doorstroom bevorderd moet worden en er moet gekeken worden om de woningen aan onze eigen inwoners toe te wijzen. Verder prees hij het aanpakken van het parkeerprobleem, de bouw van de Jan Jansenhal en de toezicht op de handhaving. Trots pleit voor meer BOA’s en vooral ook buiten kantoortijden.

Geen windturbines op gemeentegrond
Bart van Straten van de VVD noemt het akkoord een goede basis om de komende vier jaar door te bouwen. Hij noemt het een gedegen akkoord en vind het fijn dat partijen tot een akkoord zijn gekomen. “De VVD kan zich vinden in het akkoord waarin we bouwen aan de toekomst en we vinden het belangrijk om de inwoners te huisvesten.” In het kader van de zelfredzaamheid vindt de VVD dat de gemeente alleen moet ingrijpen als de inwoner het niet meer red. Tot slot benoemde van Straten een eerlijke energietransitie belangrijk te vinden zonder windturbines op ons grondgebied.

Niet meedoen aan poppenkast
De fractie van Gemeentebelangen Pijnacker-Nootdorp is niet te spreken over de samenstelling van het nieuwe college. Fractievoorzitter Bernard Minderhoud noemt het een poppenkast en volksverlakkerij. Verder noemt Minderhoud een vijfde fulltime wethouder voor de evenementen, cultuur en leefbaarheid ongelooflijke onzin. Gemeentebelangen stapte uit de gesprekken om tot het akkoord te komen: “Wij hebben voorgesteld om een minderheidscollege te vormen en aangegeven dat een dichtgetimmerd raadsakkoord onze steun niet zou krijgen. In de eerste zaterdagsessie in Delfgauw werd ons bevestigd dat het al was beklonken. Hier was geen eer aan te behalen en wij wensten en wensen niet mee te werken aan die poppenkast.” Ook gaf Minderhoud aan dat drie wethouders in de ogen van zijn fractie niet alleen een kostenbesparing is, maar dat er ook meer integraal zal worden gewerkt en op hoofdlijnen bestuurd.

Fractievoorzitter Ben Glaser reageerde op de felle uitspraken van Minderhoud over de vijfde wethouder
“Eerlijk Alternatief was al langer aan het denken over een vijfde wethouder. We willen dat de wethouders zichtbaarder worden.” Glaser sprak Minderhoud toe: “Wat u gemist heeft is eigelijk twee of drie maanden van overleg. U heeft zich daar na tien minuten uit teruggetrokken. Het proces heeft u gemist. Eerlijk Alternatief heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Onze lijsttrekker Hanneke van de Gevel had 500 stemmen meer dan uw hele fractie. Onze kiezers hebben vertrouwen dat wij de verantwoordelijkheid nemen. Daarom is er nu een vijfde wethouder.”

Minderhoud reageerde hier tot slot op: “Het is proces van twee maanden. Als je verder terugkijkt naar het proces wat er daarvoor is gewest is er twee jaar geroepen dat we het niet gaat doen. Als je dan ruikt aan het pluche is twee maanden vrij kort om de wonden te helen. Eerlijk Alternatief vond dat het anders moet. En nu met de stemmen extra ga je precies hetzelfde doen.”

Voorbereidingen doortrekken
Rob van der Welle van CU-SGP begon zijn betoog met de woorden dat hij wat milder zou zijn en vervolgde: “Wij zijn blij dat we alle voorbereidingen die we als raad hebben getroffen kunnen doortrekken.”

Woningvoorraad vergroten
Nita Graafland sprak namens de Fractie Graafland: “De ambities zijn goed, ik kan me daar zeker in vinden. Waar ik erg blij mee ben is het voornemen van de raad om bij het “Programma Wonen” ook op zoek te gaan naar alternatieve woonvormen en nieuwe regelgeving om zo de woningvoorraad te kunnen vergroten. Zo hoop ik bijvoorbeeld dat er met de nieuwe regelgeving beleid wordt ontwikkeld voor “Plattelandswoningen”.

Pijnacker-Nootdorp nog groener, duurzamer en leefbaarder maken
Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren is blij dat veel van haar wensen in het raadsakkoord zijn meegenomen. “In de afgelopen acht jaar hebben we veel kunnen bereiken voor dierenwelzijn en milieu. Het nieuwe raadsakkoord is een duurzaam en sociaal akkoord. Dieren en milieu wordt er expliciet in meegenomen. Daarnaast wordt de welzijnsnota dieren geëvalueerd en geactualiseerd.” Van Viegen is ook tevreden dat de biodiversiteit wordt versterkt en dat ook verdere verduurzaaming van energietransitie wordt meegenomen en dat flexwonen wordt uitgewerkt. “Met dit akkoord kunnen we Pijnacker-Nootdorp nog groener, duurzamer en leefbaarder maken.”

CDA wil een lokale ombudsman
Monique de Veld sprak namens het CDA en noemde het raadsakkoord een stap in de goede richting waarmee we goed kunnen leven in Pijnacker-Nootdorp. “De sessies over de inhoud van het raadsakkoord waren zeer plezierig. We willen bouwen voor ouderen en jongeren en flexwoningen. We staan ook voor innovatie in de glastuinbouw en we willen graag een lokale ombudsman. Er zijn ook vraagstukken waar we anders over denken. Dat betekent dat je deels moet nemen en deels moet geven. Zo is het ook in het echte leven.”

Aandacht voor bestaanszekerheid
Saskia Kleewein van Progressief Pijnacker-Nootdorp gaf aan dat het akkoord eerst is voorgelegd in de ALV van de partij en bevestigde dat ze heel tevreden is over hoe het proces is verlopen. “Er waren meningsverschillen en discussies maar in goede harmonie is er tot een goed resultaat gekomen en er ligt nu een sociaal raadsakkoord.” Ze prees de woonvisie waarmee aan de slag gegaan wordt. Ook de bestaanszekerheid is een punt dat werd aangehaald: “Bestaanszekerheid krijgt aandacht en in deze onzekere tijden is dat erg belangrijk. Daarnaast worden de verschillen tussen verschillende groepen steeds groter. Dat willen we tegengaan. Het moet niet uitmaken waar je wieg heeft gestaan om toegang te krijgen tot voorzieningen.”

Ook aandacht voor wonen, onderwijs en mantelzorgers
Als laatste aan het woord was Barend van de Kraats van D66: “Na een intensief proces ligt er een mooi akkoord met belangrijke vraagstukken voor de komende vier jaar. Er is veel aandacht voor wonen. Een landelijk probleem dat we niet alleen kunnen oplossen maar wel onze bijdrage aan moeten leveren. Er is ook aandacht op voor zorg en informele zorg door mantelzorgers te ondersteunen. Als D66 zijn we ook blij met de ambities van onderwijs.” De partij zegt verheugd te zijn dat ze voor een derde keer op rij werken met een raadsakkoord. “Bij een raadsakkoord hoort een breedgedragen college. Wij danken van Alphen voor de uitstekende begeleiding. We zien uit naar een goede samenwerking met alle partijen in deze raad.”

Raadsakkoord vastgesteld
Het Raadsakkoord werd tijdens de vergadering vastgesteld met akkoord van bijna alle partijen. Zoals verwacht stemde Gemeentebelangen tegen het akkoord.