Pijnacker-Nootdorp verbruikt teveel stroom en maakt energietoeslag toegankelijker

Door: Arvid van Oosten –

Pijnacker-Nootdorp verbruikt gemiddeld 1080 kubieke meter gas en 3150 kilowattuur stroom. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijsplafonds, waardoor mensen meer of minder betalen, zijn respectievelijk 1200 kuub en 2900 kWh. Daarmee zit de gemeente qua gasverbruik eronder en qua stroomverbruik erboven.

Gemiddeld en toch uitzonderlijk
De statistieken van Pijnacker-Nootdorp zijn vrij gemiddeld voor Zuid-Holland: niet zeer hoog, niet zeer laag. De provincie scoort landelijk gezien het beste van alle twaalf, en Rotterdam is de minst verbruikende gemeente terwijl Wassenaar het meest verbruikt. De meeste gemeenten zitten op het gebied van gasverbruik en stroomverbruik volledig onder of volledig over beide prijsplafonds: het komt weinig voor dat een gemeente onder één prijsplafond zit maar boven het ander. Pijnacker-Nootdorp is daarin dus vrij uitzonderlijk. Toch valt op dat bijna heel Flevoland hetzelfde soort verbruik heeft als Pijnacker-Nootdorp.

Hoe werkt dat prijsplafond?
Door het prijsplafond betaal je niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom. Het geldt alleen voor mensen die zich eronder bevinden, waardoor hun gas- en stroomrekening minder duur is. Volgens Zonneplan, marktleider in zonnepanelen, wordt inzicht in energieverbruik het komende jaar belangrijker dan ooit. Dit is vanwege de alsmaar stijgende energieprijzen, iets waarvoor de gemeente Pijnacker-Nootdorp met een nieuwe maatregel komt.

Meer inwoners krijgen energietoeslag
De gemeente gaat de eenmalige energietoeslag in 2022 toegankelijk maken voor meer mensen. Dit gaan ze doen door de inkomensgrens te verhogen. Deze lag eerst op 120 procent van het sociaal minimum, maar wordt nu 130 procent. De extra 10 procent die hiervan profiteert heeft dan recht op de helft van de totale energietoeslag: maximaal 650 euro. Ook is de aanvraagtermijn voor deze toeslag verlengd tot en met 31 december 2022. Zo worden meer inwoners van Pijnacker-Nootdorp gesteund bij het betalen van hun stijgende energierekening.