Programma jaarlijkse dodenherdenking in Pijnacker en Nootdorp bekend

Op zaterdag 4 mei staat Nederland stil bij de jaarlijkse dodenherdenking, een dag van reflectie en eerbetoon aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogssituaties, evenals vredesmissies daarna. In de gemeenten Pijnacker en Nootdorp vinden bij het monument in het Emmapark en bij het monument in de Dorpsstraat herdenkingsbijeenkomsten plaats.

Programma van Pijnacker
In Pijnacker begint het programma om 19.00 uur met een herdenkingsdienst in de RK Kerk Joannes de Dooper aan de Oostlaan, waar het Oratoriumkoor Cantando zal optreden en burgemeester Björn Lugthart een herdenkingsrede zal houden. Een stille tocht naar het monument in het Emmapark volgt rond 19.40 uur, begeleid door de stille troms van Muziekvereniging Haaglanden, met aanwezigheid van Scouting Pijnacker en muziekvereniging Excelsior Pijnacker. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het zingen van het Wilhelmus en toespraken, waaronder die van kinderburgemeester Lotte Breur. Na krans- en bloemlegging is er een defilé.

Programma van Nootdorp
In Nootdorp wordt om 19.15 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden in de NH Kerk in de Dorpsstraat, met muzikale stukken en voordrachten. Om 19.45 uur volgt een korte wandeling naar het monument naast het Oude Raadhuis, waar de Harmonie Nootdorp zal optreden en kransen worden gelegd, gevolgd door twee minuten stilte. Wethouder Frank van Kuppeveld en raadslid Bernard Minderhoud vertegenwoordigen de gemeente bij de kranslegging.

Thuis herdenken
Naast deze publieke evenementen worden mensen wordt er gevraagd om thuis op passende wijze te herdenken. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door het halfstok hangen van de Nederlandse vlag, het respecteren van de twee minuten stilte en het vermijden van vermakelijkheden tussen 19.45 en 20.15 uur.

Wegafsluitingen
Het is belangrijk om rekening te houden met wegafsluitingen tussen 19.15 en 20.30 uur in zowel Pijnacker als Nootdorp. In Pijnacker zijn afsluitingen bij de rotonde Westlaan/Oostlaan en de kruising Oostlaan/Vlielandseweg, terwijl in Nootdorp de Dorpsstraat aan de inrijzijde wordt gesloten.

Voor wie een krans of bloemstuk wil leggen of meer informatie wil over de dodenherdenking in de gemeente, kunnen contact opnemen met de gemeente Pijnacker-Nootdorp via kabinet@pijnacker-nootdorp.nl of bel naar 14 015.