Regionale Scoutingwedstrijden in het Bieslandse Bos

Scouting Nootdorp is dit weekend weer vertegenwoordigd bij de jaarlijkse regionale scoutingwedstrijden. Deze wedstrijden zijn tot en met zondag op het scoutingkampeerterrein Bieslandse Bos. Naast de verkenners en gidsen van Scono zijn ook Scouting Schipluiden, Marco Polo Delft, Ashanti, Impeesa, Scouting John McCormick en Waterscouting Pocahantas aanwezig.

Nicole Westhoek van het DOE-Team (District Organisatie Evenementen-team) vertelt: “Tijdens dit weekend worden onze scouts getest op vaardigheden zoals pionieren, routetechnieken en koken op vuur. Het gaat om samenwerking en vindingrijkheid, dat zijn echte scoutingwaarden. De drie winnaars mogen door naar de landelijke scoutingwedstrijden. Deze zijn tijdens Pinksteren in Baarn.”

Het thema van de RSW is dit jaar ‘superhelden’. Nicole: “De scouts worden opgedeeld in subkampen en de leiding ook, zodat zij niet hun eigen leden kunnen voortrekken. Op elk subkamp hebben ze een eigen superheld, zoals Iron Man, Superman of Wonder Woman. Ze moeten ook het bijbehorende superheldenkostuum maken, waarvoor ze punten krijgen.”

Op vrijdagavond verzamelden de scouts om tenten op te zetten en hun eigen keuken in elkaar te pionieren. Zodra het donker was, speelden ze een avondspel en gingen daarna naar bed. Op zaterdag lopen ze een hike van twaalf kilometer, waarbij ze de route moeten ontcijferen aan de hand van een stripverhaal. Daarna krijgen ze avondeten uit de mysterybox en mogen ze zelf koken. ’s Avonds spelen zij weer een spel. Tenslotte staat zondag in het teken van afsluiten en opruimen.

Lange geschiedenis

De regionale en landelijke scoutingwedstrijden hebben een lange geschiedenis, die helemaal teruggaat tot 1924. Sindsdien heeft het evenement verschillende namen gehad, zoals patrouillewedstrijden en districtwedstrijden. Nicole: “Het DOE-Team bestaat al achttien jaar in de huidige vorm. Sommigen van ons gingen zelfs als kind al op RSW, inmiddels zeker dertig jaar geleden. Je zou wel kunnen stellen dat we toegewijd zijn aan de scouting.”

Hoewel een echte scout natuurlijk in het wild moet kunnen overleven, zijn er ook voorzieningen tijdens het weekend, bijvoorbeeld wc’s. Nicole: “Wij van het DOE-Team nemen onze activiteiten heel serieus. Zo hebben we onze eigen EHBO-afdeling die snel ter plaatse kan zijn, als er bijvoorbeeld wat gebeurt tijdens de hike. Verder is een van ons het hele weekend bezig met foto’s maken, zodat iedereen later kan terugkijken hoe leuk het was.”

Niels van Hemert

Een eigen eettafel bouwen: een van de vaardigheden die elke scout moet hebben.

Genieten van het kampvuur

Voor het opzetten van de tent draait een scout zijn hand niet om.

De leiding van verkenners en gidsen is het hele weekend actief om alles goed te laten verlopen.

(Foto’s: Lia van Halderen)