Rekenkamer onderzoekt uitvoering privacywet: ‘Veel op orde maar gemeente mag iets proactiever zijn’

Het gemeentelijke beleid op het gebied van privacy en informatieveiligheid is goed op orde. De regels en richtlijnen die sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de privacywet) in 2018 gelden, worden door de gemeente Pijnacker-Nootdorp goed nageleefd. Dit blijkt uit een rapport van de Rekenkamercommissie Pijnacker-Nootdorp, dat gisteren aan de gemeenteraad is aangeboden.

Ook binnen de gemeentelijke organisatie is er veel aandacht voor privacy van burgers, met name bij gevoelige materie, zoals binnen het sociaal domein. Aandachtspunten zijn het belang van privacy bij het inwerken van nieuwe medewerkers, het structureel maken van leren en verbeteren en de communicatie met en naar inwoners.

Aanscherping AVG

Tussen april en september 2020 heeft onderzoeksbureau PBLQ in opdracht van de Rekenkamercommissie Pijnacker-Nootdorp een onderzoek uitgevoerd naar het beleid omtrent privacy en informatieveiligheid. Dit onderzoek is een vervolg op het onderzoek uit 2018, toen het beleid vanwege de invoering van de AVG aangescherpt moest worden.

Verbeterpunten

Uit het vervolgonderzoek blijkt dat de gemeentelijke organisatie de aanbevelingen van toen ter harte heeft genomen. Toch ziet de rekenkamercommissie ruimte voor verbetering. Bij het inwerktraject voor nieuwe medewerkers is, in 2020 vanwege het coronavirus, niet altijd aandacht voor privacy. Ook kan de communicatie met inwoners beter door meer op actief informeren in te zetten.

Blij met uitkomsten

De voorzitter van de rekenkamercommissie, Sigrid Bueving, is blij met de uitkomsten. “Dit onderzoek laat zien dat de gemeente privacy en informatieveiligheid serieus neemt. Bovendien is het goed om te merken dat de gemeente de uitkomsten van het rekenkamercommissie-onderzoek serieus heeft opgepakt. Ik zie zodoende alleen maar winnaars.”

Pijnacker-Nootdorp TV sprak met de secretaris van de rekenkamercommissie:

“Ondanks dat het op verschillende plekken wel genoemd wordt heeft de gemeente zelf ook aangegeven, als reactie op ons rapport, dat er bijvoorbeeld ook informatieflyers in de hal van het gemeentehuis worden neergelegd om in het zicht van de inwoners te kunnen zeggen: ‘Dit is wat wij doen in het belang van uw privacy.’ Met andere woorden, als je er naar zoekt, vind je voldoende;  wat wij juist aanbevelen is dat wanneer je níet zoekt, er ook genoeg informatie over privacy voor inwoners te vinden is. We zoeken eigenlijk een meer proactieve houding vanuit de gemeente”, aldus de secretaris.

Kunt u een specifieker voorbeeld noemen?

“Bijvoorbeeld meer zichtbare folders in de hal van het gemeentehuis, wat de gemeente al van plan is. Of een stukje tekst in de gemeenteberichten die online verschijnen. Het zijn vooralsnog aanbevelingen, en het is aan het college om hier vorm aan te geven.”

Rapportbespreking

De rekenkamercommissie geeft verder aan dat zij hoopt dat de gemeenteraad de aanbevelingen overneemt. De bespreking van het rapport in de gemeenteraad is gepland voor januari 2021.