Schilderen als innerlijke reis

Bibliotheek Oostland in Pijnacker opende zaterdag 28 januari de tentoonstelling van Yuliya Ozinga. Zij presenteerde bij deze officiële gelegenheid haar collectie intuïtieve schilderijen. Bezoekers konden genieten van hapjes en drankjes terwijl zij de tentoonstelling bezichtigden. Yuliya was zelf aanwezig als gastvrouw, samen met haar man.

Yuliya vertelt over intuïtief schilderen als kunstvorm: “Intuïtief schilderen komt uit mijn hart. Door met de kwast te werken komt mijn verleden naar boven. Ik herleef de leuke dingen en de minder leuke dingen. Ik ben tegelijk bezig met schilderen en verwerken. Het is mijn eigen vorm van therapie.”

sch6In deze kunstvorm is de afbeelding zelf niet zozeer belangrijk, maar de kleuren en vormen ervan. Het gaat om de impressie die het werk oproept. Elke kleur en elke vorm heeft een betekenis. Zo staat blauw voor introspectie en communicatie en rood voor passie. “Ik werk veel met cirkels en bloemen. Bloemen staan voor fruit en leven. Cirkels staan voor mij voor een hoop dingen, zoals een nieuw begin en dingen die telkens terugkomen. Maar ook voor mijn familie en vrienden die altijd om me heen zijn. Door mijzelf binnen of buiten de cirkel te schilderen, geef ik aan of ik me introvert of extravert voel.”

Yuliya’s pronkstuk is een schilderij met cirkels, met rood, wit en blauw eromheen, die ze ook op haar businesskaartje gezet heeft.

Reizen

Yuliya komt oorspronkelijk uit Oekraïne. Haar geboorteplaats is het kleine dorpje Berdichev, dat ten westen van de hoofdstad Kiev ligt. Toen ze 17 was heeft ze het land verlaten. Eerst volgde ze een opleiding tot notaris in Polen. Daarna ging ze naar Italië en Duitsland. Ze is lange tijd blijven reizen en heeft op veel verschillende plekken ook gewerkt.

“De belangrijkste ervaring voor mij was toen ik naar India reisde. Er is veel armoede in India. Dat heeft een ontzettende impact op mij gehad, hoe mensen daar leven. Ze weten niet anders. Door dat te zien heb ik een ruimere blik gekregen op de wereld.”

Het zijn niet alleen kleuren,
het kan veel meer zijn.
Je hoeft alleen je gevoel te volgen.

Veel van Yuliya’s reizen komen terug in haar schilderijen. “Ik zie sommige dingen nog zo helder voor me, zoals de bergen in Ierland en de sneeuw in Finland. Het schilderen is voor mij een innerlijke reis, een manier om deze ervaringen te herleven.”

In 2003 kwam zij naar Nederland en vond zij een baan in de logistiek.  “Dat is dertien jaar geleden, als ik het goed herinner. In de tussentijd ben ik getrouwd en heb ik een kind. Na mijn baan in de logistiek leek dit een goed moment om rustiger aan te doen en andere dingen te proberen. Dat was eigenlijk het begin van mijn carrière als schilder.”

Intu-Art

Naast haar eigen werk als schilder geeft Yuliya les. Zij heeft haar eigen studio opgezet met de naam Intu-Art. “Voor mezelf zeg ik ook weleens ‘into heart’, omdat schilderen een weg naar het hart is. Mijn grootste passie is om mensen te laten zien. Het zijn niet alleen kleuren, het kan veel meer zijn. Je hoeft alleen je gevoel te volgen.” Ook collega’s uit Yuliya’s logistieke verleden komen haar lessen volgen. “Ik heb zoveel mensen leren kennen en hele sterke banden ontwikkeld. Het verleden draag ik eigenlijk altijd met me mee.”

Behalve haar Nederlandse en buitenlandse vrienden onderhoudt Yuliya ook banden met het thuisland. Zo gaat een deel van de opbrengst van de tentoonstelling naar een weeshuis in Berdichev. Yuliya vertelt: “De volgende expositie staat alweer op de agenda, die komt in mei of juni. Ook de opbrengsten daarvan gaan deels naar mijn geboortedorp. Het gaat op het moment niet goed in Oekraïne en ze hebben alle hulp nodig.”

Niels van Hemert


De expositie is nog tot en met eind februari tijdens de gewone openingstijden te zien in het Pijnackerse filiaal van Bibliotheek Oostland, Julianalaan 47 in Pijnacker.

sch5

Cirkels komen vaak terug in het werk van Yuliya. “Cirkels staan voor mij voor een hoop dingen, zoals een nieuw begin en dingen die telkens terugkomen.”

sch4

Bloemen en knuffels tijdens de vernissage op de expositie in de bibliotheek.

Foto’s: Lia van Halderen