Toename katalysatordiefstallen zorgt voor zorgen en oproep tot voorzorgsmaatregelen

Steeds vaker en steeds meer worden er katalysatoren gestolen uit auto’s. Bijna elke auto met een verbrandingsmotor heeft een katalysator. Een katalysator zorgt ervoor dat uitlaatgassen gereinigd worden zodat de uitstoot van de auto’s schoner is voor het milieu. De dieven kunnen met het edelmetaal wat in de katalysator zit geld verdienen.

In de nacht van dinsdag 6 februari 2024 tussen 02:00 en 04:00 uur zijn opnieuw meerdere katalysatoren gestolen in de wijk ‘Klapwijk’. De diefstallen vonden plaats in de buurt van de volgende straten: Theodora Versteeghstraat, Maria Vossstraat, Charley Tooroplaan, Jo Bauerlaan, Coba Ritsemastraat en Anna van Schuurmanstraat.

Preventietips:
1. Alarminstallatie met hoeksensor: Overweeg het installeren van een alarminstallatie met hoeksensor. Een sirene met noodstroomvoorziening kan ervoor zorgen dat het alarm afgaat, zelfs als dieven de stroomdraad doorknippen of de accu loskoppelen.

2. Antidiefstal lasverbindingen en diefstal vertragende doppen: Maak gebruik van antidiefstal lasverbindingen en metalen doppen over de bouten van de katalysator. Deze maken het voor dieven moeilijker om de katalysator snel te verwijderen.

3. Specifieke beveiligingsmaatregelen voor Toyota-modellen: Voor specifieke Toyota-modellen zoals de Prius 3, Auris, Auris Wagon en Lexus CT 200h zijn er beugels en metalen doppen beschikbaar die het verwijderen van de katalysator bemoeilijken.

4. Intershield katalysatorbescherming: Overweeg het gebruik van Intershield katalysatorbescherming, een metalen plaat die met bouten over de katalysator wordt gemonteerd. Dit maakt de diefstal van de katalysator een tijdrovende klus.

Waakzaamheid
De politie benadrukt het belang van gezamenlijke inspanningen om deze diefstallen te voorkomen en roepen op tot waakzaamheid in de gemeenschap. Samenwerking tussen bewoners, beveiligingsinstanties en de politie is cruciaal om de veiligheid in de wijk te waarborgen.

Dringend verzoek voor contact opnemen
Bewoners worden dringend verzocht om contact op te nemen met de VVC van bureau Pijnacker-Nootdorp op nummer 0900-8844 als ze iets verdachts hebben gezien, gehoord of als hun beveiligingscamera’s mogelijk de vermoedelijke verdachte hebben vastgelegd.