[VIDEO] Nieuwbouwproject Casa Vita feestelijk afgetrapt in bijzijn toekomstige bewoners

Op woensdag 22 maart werd de start van bouwproject Casa Vita feestelijk afgetrapt samen met de toekomstige bewoners. In centrum Pijnacker worden 101 appartementen en een groene buitenruimte gerealiseerd. De wijze van bouwen bij dit project is vrij uniek.

Aftrap
De grond langs de Meidoornlaan is inmiddels ‘bouwrijp’ gemaakt. De echte werkzaamheden kunnen dus van start gaan. Om dit moment te starten, organiseerden de ontwikkelaars, architecten en gemeente een feestelijk moment voor de toekomstige bewoners. De mensen die er komen te wonen variëren van jong tot oud en komen veelal al uit de gemeente of uit de omgeving.

Eerste ‘woning’ opgeleverd
Er was gedurende de middag een officieel moment. Normaliter gebeurt dit met het symbolisch slaan van de eerste paal, maar nu werd er voor iets anders gekozen. Vanwege het groene karakter van het project is besloten de ‘eerste woning’ op te leveren. Twee toekomstige bewoners trokken het doek ervan af en onthulden een groot bijenhotel.

Houtbouw
Het Casa Vita-project is vrij uniek. Het appartementencomplex wordt namelijk met hout gebouwd. Er wordt CLT-hout gebruikt voor de constructie, waardoor 2,7 miljoen kg CO2 opgeslagen wordt in het gebouw, zo legt ontwikkelaar Joris Burggraaff uit. “Het gebeurt nog veel te weinig, maar het gaat meer en meer gebeuren.” De noodzaak is er ook om klimaatdoelstellingen te kunnen halen: “We moeten wel. Maar het staat nog in de kinderschoenen in Nederland. Het blijft een beetje pionieren als het gaat om de exacte detaillering gaat als we dingen moeten oplossen, want dat is anders dan in beton bijvoorbeeld.”

Najaar 2024
De verwachting is dat de bouw ongeveer anderhalf jaar in beslag neemt. De eerste bewoners zullen waarschijnlijk in najaar 2024  in hun nieuwe woning kunnen trekken.

Wil je meer weten over het bouwproject van Casa Vita? Neem dan een kijkje op de website.