Voorstel metropolitane fietsroute aangenomen, motie fietstunnel verworpen

Gisteravond is tijdens de besluitvormende raadsvergadering ingestemd met de aanleg van de metropolitane fietsroute tussen Den Haag en Pijnacker en tussen en Delft en Rotterdam-Alexander. In een periode van 5 jaar dient het fietsnetwerk verbeterd te worden. Uiteindelijk ben je met binnen een half uur vanuit Pijnacker in het centrum van Den Haag.

Verbreden fietspaden

De route in de gemeente Pijnacker-Nootdorp loopt ruwweg vanuit Nootdorp naar Pijnacker via de Fellowshiplaan-Brasserskade-Dwarskade-Noordkade-Rijskade-Overgauwseweg-Zuidweg-Groene Kade. De bestaande wegen worden omgebouwd tot fietsstraat waarbij ze meestal iets verbreed moeten worden. De bestaande fietspaden moeten ook worden verbreed. In deze route ligt een nieuw fietspad tussen de Dokter Bakkerenlaan en de Molenweg. Dit gedeelte is cruciaal, want zonder dit nieuwe fietspad is er geen route van Nootdorp naar Pijnacker.

Tunnel in plaats van brug

Jan Nederveen, fractievoorzitter Progressief PN vind het een van de mooiste plannen die hij tot nu toe voorbij heb zien komen, zei hij gisteravond tijdens de raadsvergadering. Nederveen vindt de aanleg van de verbeterde fietsroutes een heel goed plan maar heeft nog wel een sterke kanttekening, en dat is de fietsbrug over de A13. Hij zegt een tunnel onder de snelweg een veel aantrekkelijker idee te vinden dan een brug er overheen.

“Als je een brug plaatst dan ligt hij gauw 6 tot 7 meter boven het maaiveld en met een tunnel hoef je maar twee meter te zakken. Een fietsbrug staat hij er minstens voor 50 jaar dus laten we het dan direct goed doen. De hellingen voldoen feitelijk niet aan de norm want ze zijn te steil en ik zie ook wat veiligheidsproblemen in een bocht op de fietsbrug. De variant van een fietstunnel is tot onze verbazing überhaupt nog niet uitgezocht en daarom dien ik een motie in om dit wel uit te zoeken”, zegt de fractievoorzitter Progressief PN tegen Pijnacker-Nootdorp.

“In juni, wanneer het geld geregeld moet worden, kunnen we hier dan een besluit over nemen.” De partij heeft daarom een amendement en een motie opgesteld om ook de fietstunnel te onderzoeken.

Barrières

Wethouder Ilona Jense heeft hierover gebeld met de wethouder van Delft met de vraag of zij daar mogelijkheden toe zien. “Ondanks dat ik het plan van Nederveen begrijp zien we een paar flinke barrières”, zei Jense. In eerste instantie heeft gemeente Delft geen financiële ruimte. Iedere euro moet omgedraaid worden. De rekening zal dan ook volledig bij ons komen te liggen. Ten tweede lopen er op die locatie allerlei leidingen langs de snelweg, waaronder persleidingen en glasvezelleidingen. Technisch worden een heel lastig verhaal om daar een tunnel te realiseren”, zegt de wethouder.
“Hoe graag ik dit onderzoek ook uit zou willen voeren, het is om deze redenen helaas niet haalbaar”.

Voor en tegenstanders

Hanneke van de Gevel, fractievoorzitter Eerlijk Alternatief draagt dit onderzoeksplan een warm hart toe, juist omdat de heer Nederveen een expert is op dit onderdeel.

Ook Annemieke Hulsbergen van Partij voor de Dieren steunt de motie maar wil wel weten hoe het kostenplaatje er exact in cijfers uit komt te zien voordat er een besluit wordt genomen. “Uiteindelijk gaat het toch om het geld”, zegt Hulsbergen.

Bernard Minderhoud van Gemeentebelangen denkt daar anders over: ” Er hangt een prijskaartje aan van 6 mln euro en dit is wel een heel duur stukje extra comfort voor de fietsers. Gemeentebelangen is zeker voorstander van een metropolitane fietsroute, maar een extra fietsbrug of een tunnel vinden we echt een brug te ver. Omdat er ook andere mogelijkheden zijn gaat Gemeentebelangen niet mee in het voorstel.”

Ook Edward de Lanoy van CDA die in eerste instantie de motie steunde vraagt zich nog af wat de nut en noodzaak van een uitgebreid onderzoek nog is, na het onderzoek dan wethouder Jense al gedaan heeft. Wel pleit hij ervoor dat er meer onderzoek gedaan wordt naar de veiligheid voor de fietsbrug.

Motie en amendement verworpen

Uiteindelijk was er te weinig steun vanuit de raad en werd de ingediende motie en amendement verworpen.
De verbindende fietsroute kreeg voldoende stemmen en dit voorstel werd aangenomen.

Kostenplaatje

Het kostenplaatje voor het tracégedeelte in Pijnacker-Noordorp bedraagt in totaal circa € 9.850.000 (waarvan 70% door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag wordt gesubsidieerd). De eigen bijdrage voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp bedraagt circa € 2.955.000.

Volgend jaar zal een begin worden gemaakt met de aanleg.