Vrijwilligers brengen minder mobiele inwoners van A naar B

In onder andere buurgemeente Rijswijk wordt het al jaren gedaan. Pijnacker-Nootdorp gaat vanaf december 2022 ook aan de slag met vrijwilligers die minder mobiele plaatsgenoten van A naar B brengen in ruil voor een kleine onkostenvergoeding.

Succesvol door samenwerking
Het initiatief is op voordracht van het CDA door de gemeenteraad goedgekeurd. De gemeente gaat nu de SWOP financieel ondersteunen met dit project dat de naam ‘Automaatje’ meekrijgt. Zij zorgen dan ook voor de coördinatie van de vrijwilligers. Ook de Rotary Pijnaker-Nootdorp is betrokken. Dit initiatief wordt landelijk al ingezet in samenwerking met lokale welzijnsorganisaties en vrijwilligers.

Verstevigen van sociale binding in de buurt
Wethouder Marieke van Bijnen is erg enthousiast over dit initiatief: “AutoMaatje is beschikbaar voor alle minder mobiele inwoners van onze gemeente. Zij kunnen op eenvoudige en relatief goedkope wijze hiervan zelfstandig gebruik maken. Bovendien biedt AutoMaatje meer dan alleen vervoer. De chauffeurs bestrijden eenzaamheid, verlagen de druk op mantelzorgers en verstevigen de sociale binding in de buurt.”