“Vrouwen moorden minder vaak dan mannen”, lezing auteur Steffie van den Oord

Op donderdagavond 17 oktober geeft auteur Steffie van den Oord een bijzondere lezing in de vestiging Berkel en Rodenrijs van Bibliotheek Oostland. Zij zal vertellen over haar boek ‘De vrouw met de bijl’ waarvoor ze de archieven ingedoken is. Haar conclusie: vrouwen moorden minder vaak dan mannen, maar ze hebben meestal een beter verhaal.

Tien waargebeurde verhalen
Van den Oord zal uitleg geven hoe het kan gebeuren dat je iemand per ongeluk door zijn hart kunt steken, zoals een vrouw dat deed in Amsterdam, 1925. Zij vertelt over een moord als verzetsdaad na de oorlog, of over de baby die verdween door hem op de vijlbank van de vader te leggen. Tien moordenaressen: tien waargebeurde verhalen over dood en leven – en vooral over liefde, de bloedrode draad in dit moordboek.

Moordwapens
De moordlustige dames beraamden hun misdaad gedurende vele jaren of handelden in een opwelling: de bijl hing voor het grijpen en het was gebeurd voor ze het wisten. Tien vrouwen, levend tussen 1712 en 1946, doen hun relaas in dit boek. Origineel wapentuig – waaronder rattengif – is aanwezig! Kom langs in de vestiging Berkel en Rodenrijs voor deze spannende lezing tijdens de Maand van de Geschiedenis.

Maand van de Geschiedenis
De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug in de tijd: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd? Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen? Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen, gaan wij op zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen. Want een completer beeld leidt tot nieuwe inzichten en brengt veelzijdigheid in onze blik op verleden én heden. Het vrouwelijk perspectief staat voorop, maar er is ruimte voor al het andere. Kijk eens op www.maandvandegeschiedenis.nl om het activiteitenaanbod te zien.

Inloop 19:30, start lezing 19:45 tot 21:00 uur
Vestiging Berkel en Rodenrijs
Kosten: 8 euro