Gemeente neemt Ruyven over inclusief homo ontmoetingsplaats

Het beheer van het recreatiegebied Ruyven-Noord komt in handen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. De provincie draagt het beheer over. Het ongeveer 27 hectare grote gebied sluit aan op Ruyven-Zuid, dat de gemeente al sinds 2013 in het beheer heeft. Met de overname van Ruyven-Noord krijgt het gemeentebestuur er ook een hoofdpijndossier bij. In een groot deel van het gebied wordt overlast ondervonden van een homo ontmoetingsplaats. Pijnacker-Nootdorp probeert al jaren om die overlast tegen te gaan.

De gemeenteraad moet in november nog wel een besluit nemen over de overname van het gebied.

Als de gemeente zelf het beheer in handen heeft, dan kan Pijnacker-Nootdorp zelf sturen op inrichting, beheer en gebruik, aldus B & W. De gebruikswaarde van het gebied kan worden vergroot door meer mogelijkheden te creëren voor recreatie en toerisme. Het gebied moet dan wel beter bereikbaar worden en er moet een oplossing worden gevonden voor de uitstraling van het gebruik van de homo ontmoetingsplaats, schrijft het college aan de gemeenteraad.

Toegang vanaf N470

Pijnacker-Nootdorp wil Ruyven-Noord via nieuwe wegen en paden beter laten aansluiten op Ruyven-Zuid, Groenzoom en op de wijk Emerald in Delfgauw. Ook zou er meer variatie in de vegetatie moeten komen. Om de vestiging van nieuwe recreatieve voorzieningen mogelijk te maken moet er dan wel een toegang komen vanaf de provinciale weg N470.

Overname van het beleid leven ook risico’s op, maakt het college duidelijk. “Het feit dat grote delen van het gebied gebruikt worden als homo ontmoetingsplaats zal een meer dan gemiddelde aandacht vragen van het gemeentebestuur en de handhaving brengt qua inzet van middelen een risico met zich mee.” Maar volgens B & W kan de gemeente wel ‘zelf slagvaardiger optreden en beter eigen keuzes maken’.

De provincie betaalt aan Pijnacker-Nootdorp een afkoopsom van ruim zes ton voor de overname van het beheer. Ook betaalt de provincie nog eens €15.000 per jaar mee aan het onderhoud. Dat lijkt financieel gezien een mooie deal. Het jaarlijkse beheer wordt geraamd op €103.000.