Heerlijk uit onze streek

30 november’ Heerlijk uit onze streek, is een kookboek door lokale ondernemers uitgebracht,uit Pijnacker / Nootdorp en in samenwerking gemaakt. Elke ondernemer heeft in het boek zijn eigen product.

Burgemeester Francisca Ravestein
Voorwoord in het boek is van Burgemeester Francisca Ravestein.  Ze sprak bij het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar  “Dit boek is tot stand gekomen door een bijzondere samenwerking van de lokale ondernemers die de handen ineen geslagen hebben tijdens een citymarketing bijeenkomst in 2016.” Francisca Ravestein was nieuwsgierig naar de inhoud, ging er zeker eens wat uit koken.

Drijvende kracht Wouter Steenveld
Wouter Steenveld was hierin een grote drijvende kracht, hij wilde met dit boek de samenwerking tussen de lokale ondernemers bevorderen. Hij vertelde “Ontwerper van het boek is Theo van Vliet, geschreven door Ron Labordus, gefotografeerd  door Victor van Leeuwen en gedrukt door een Lokale ondernemer Drukkerij van Sande. Terug te vinden zijn onze lokale vakmensen op het gebied van landbouw en veeteelt. Er zijn verschillende recepten uit eigen hand maar ook wat van uit de ondernemers”

Genieten onder de wieken
Het ei was dus gelegd op de bijeenkomst in 2016, en zo droeg ieder zijn steentje bij om het boek eind 2018 te realiseren.  Genieten onder de wieken, in het fraai gevestigde restaurant is  er heerlijk  appeltaart te happen onder het genot van koffie. Op bladzijde achtendertig van het boek vind je dan ook een recept  over Pannenkoeken, zes eieren en pannenkoekmeel van molen de Windlust, dat smaakt vast super lekker.

Duurzaam gekweekt
In het boek vind je dat er bij Duijvestijn tomaten groeien, die duurzaam gekweekt worden, De CO2 uitstoot is nagenoeg nul, ze gebruiken de CO2 van fabrieken uit onder meer  de haven van Rotterdam. Deze worden gezuiverd en via pijpleidingen naar de kassen van Duijvestijn  getransporteerd. Niet voor niets zijn ze een toonaangevend bedrijf in de wereld op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Een bio- based economy. Je vind dan ook in het kook boek uit onze streek dan ook een heerlijk recept voor tomaten soep.

Rust en ruimte
Hoeve Biesland  met zijn rust en ruimte, gelegen aan de Bieslandse  Benedenpolder in Delfgauw, De mooie biologisch-dynamische  van Familie Duijndam, sinds 2012 een coöperatie. Jan Duijndam zijn woorden “Op hoeve Biesland kun je van dichtbij zien hoe onze dieren leven. De koeien hebben het daar goed. Veeteelt,  de slagerij, een stichting met moestuin, een winkel, arbeidsmatige dagbesteding(hulpboeren) en een bakkerij waarin Jan Bronswijk de broodjes bruin bakt. Een recept om volkoren bollen te maken is er dan ook in terug te vinden. Linda Duijndam bezigt zich met de moestuin, samen met Anouk Visée en gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Linda leverde ook een heerlijk recept aan. Rob en Martin zijn de slagers van de hoeve. Een hoogwaardig  slagersproducten, een malse entrecotes, het water  loopt je in de mond.

Nog veel meer  ondernemers zoals Calva
Calva is terug te vinden in het kookboek. Calva vind je midden in de dorpskern van Nootdorp, Tom Beckers samen met  Angelique en Marco Moree  maker er een belevenis van met een hoofdletter.

Dunea
Maar ook Dunea drinkwater een super duurzaam product. De duinen zorgen voor ons water, en Dunea voor de duinen. Gino Daamen uit Pijnacker is duinwachter, hij vind het zelf de mooiste baan van de wereld.

De Aardbeienkwekerij
De Aardbeienkwekerij  van Richard en Monique Hoogsewetering vind je terug in het boek, Aardbeien zijn zoet, aantrekkelijk, smakelijk en gezond. Ze kweken een vroeg ras. Ze zijn te vinden aan de Hoogseweg in Pijnacker.

Carlo Straver Culinair
Maar ook Carlo Straver culinair, vanuit zijn brein vind je in het boek ook overheerlijke recepten. Een geboren en getogen ondernemer uit Pijnacker. Werkt ook alleen met biologisch verantwoorde producten. En vooral uit onze eigen omgeving.

Komkommerkwekerij de Kade
Komkommerkwekerij de Kade smaken nog zo als ze horen te smaken,  al vier generaties lang.  Te vinden aan de Dwarskade in Nootdorp. Overgrootvader Leen Struijk startte bijna 100 jaar gelden het tuin bedrijf. Zoon Niek nam het stokje over, later diens zoon Pleun, en gaf het stokje weer door aan zijn zoon Johan. Innovatie vinden ze belangrijk. Op de schuur hebben ze 138 zonnepanelen die goed zijn voor 35.000 Kwh aan groene energie.

Bio kwekerij van Paassen
Natuurlijk ook niet te missen is Bio kwekerij van Paassen uit de Oude Leede. Ron en Sandra telen bijna alle ondenkbare groenten.  Ze telen biologisch . In de kas bestrijden ze de luizen of ander ongedierte met ander soorten insecten. Hommels bestuiven de tomaten. Rond om de kas liggen weilanden waar paarden grazen en kippen scharrelen die lusten graag de onverkoopbare restjes groente.

Kleur & Smaak
Kleur & Smaak , de rood witte kraampjes op de hoek Hogeveenseweg /Molenaar Blonkweg in Nootdorp. Waar fietsers maar ook automobilisten  stoppen om de heerlijke groente en fruit  te kopen van Koert Hooijmans en Sonja Janssen. Producten van de volle grond.

Zelf toch maar eens gaan lezen, dan nog het ISBN  9789082957303 uitgever Wouter Steenveld

Victor van Leeuwen -Carlo Straver

Tomaten van Duijvestijn

Zorgkwekerij Bloei met kerstpakket

Rotterdam CO2 gezuiverd via pijpleidingen

kas waar alle lijkt te groeien

Ron Labordus

Overzicht foto

Burgemeester Francisca Ravestein

Ondernemers