Pijnacker-Nootdorp op 93e plek in beste woongemeenten Nederland

Pijnacker-Nootdorp staat op plaats 93 in de lijst van beste woongemeenten. Elsevier Weekblad en Bureau Louter vergelijken een gemeente met alle andere 354 gemeenten op 97 punten.
Pijnacker-Nootdorp staat dit jaar op de 93e plaats in de ranglijst. Dat is een kleine winst ten opzichte van vorig jaar, toen stond onze gemeente nog op plek 96.

De scores zijn verdeeld over elf onderdelen: onderwijs en kinderopvang, winkels, zorg, vrijetijdsvoorzieningen, gebouwde omgeving, natuurlijke omgeving, weinig overlast, veiligheid, bevolkingssamenstelling, rust en ruimte en bereikbaarheid.

Goede score op bereikbaarheid

De gemeente scoort volgens het onderzoek vooral goed in de categorie bereikbaarheid. Ook springt Pijnacker-Nootdorp eruit qua veiligheid. Hierbij is in het onderzoek gekeken naar het aantal aangiften van vermogensdelicten en geweldsmisdrijven per duizend inwoners. Daarbij is ook het gevoel van veiligheid meegenomen. Verkeersveiligheid behoort ook tot dit onderdeel.

Minder goede score op ‘rust en ruimte’

Onze gemeente doet het een stuk minder goed binnen de categorie ‘gebouwde omgeving’. De inwoners zijn minder tevreden over de concentratie van monumentale gebouwen en aantrekkelijke woonhuizen. Ook zijn de inwoners van Pijnacker-Nootdorp minder blij met de rust en ruimte in het dorp. De mate van luchtverontreiniging telt ook mee in dit onderdeel. Bepalend is daarbij hoeveel mensen hinder ondervinden van luchtverontreiniging door koolmonoxide, elementaire koolstof, fijnstof, ammoniak, stikstofdioxide, ozon en zwaveldioxide. Op dit punt scoort onze gemeente slecht. Een schrale troost. Heel veel gemeenten in Zuid-Holland scoren volgens het onderzoek slecht op dit punt.

Overige gemeenten in Haaglanden

De top 3 van beste plaatsen in Nederland zijn Rozendaal, Laren en Heemstede. Maar… op welke positie in de ranglijst staan de overige gemeenten in onze regio?
Wassenaar: 5
Rijswijk: 40
Pijnacker-Nootdorp: 93
Delft: 134
Den Haag: 198
Zoetermeer: 298