Zeven fracties eisen debat over zienswijze windmolens

De gemeenteraadsfracties van CDA, D66, VVD, GBPN, EA, LPN en CU/SGP willen op 28 januari opnieuw discussiëren over windmolens in Pijnacker-Nootdorp. De zeven fracties willen in debat met GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren over het feit dat zij een eigen zienswijze bij de provincie hebben ingediend. De zeven fracties zijn daar ‘verbaasd’ over. De discussie over het al dan niet plaatsen van windmolens op het grondgebied van de gemeente speelt al geruime tijd. In december werd het onderwerp actueel door het voornemen van de provincie om een grote windmolen te plaatsen bij De Balij, langs de A12. Namens de gemeente Pijnacker-Nootdorp diende het college van B & W deze maand bij de provincie een zienswijze in, waarin deze locatie wordt afgewezen.
In de extra raadsvergadering van 7 januari dienden GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren een wijzigingsvoorstel op deze zienswijze in, om toch de mogelijkheid voor plaatsing van grote windmolens op een andere locatie mogelijk te maken. Dit voorstel werd echter door de meerderheid van de gemeenteraad weggestemd.

Zoals eerder gemeld besloten de drie raadsfracties vervolgens om dan zelf maar hun zienswijze bij de provincie in te dienen. Dit is nu bij de rest van de gemeenteraad in het verkeerde keelgat geschoten.

Gevoelig

Het onderwerp lag al gevoelig binnen het gemeentebestuur. Dat was vooral omdat de raad in 2014 al het besluit had genomen dat binnen de gemeente geen ruimte zou zijn voor een of meer grote windturbines. Met het wijzigingsvoorstel gingen GroenLinks, PvdA en PvdD in tegen dat eerder genomen besluit.

Om het wijzigingsvoorstel te kunnen bespreken hadden de drie fracties de gemeenteraad in een extra vergadering op 7 januari bijeen laten roepen. Ook dat werd door andere raadsfracties bekritiseerd. Sommige raadsleden moesten eerder van vakantie terugkomen om aan de vergadering te kunnen deelnemen.