Boeiende thema-avond over fondsenwerving

Op uitnodiging van de Pijnacker-Nootdorpse Uitdaging werden verenigingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties in de gemeente Pijnacker-Nootdorp geïnformeerd over hoe ondersteuning is aan te vragen bij een fonds. Zo’n 25 organisaties waren op woensdag 6 april aanwezig in De Schakelaar in Pijnacker. Het advies wat de fondsenaanbieders meegaven is om de aanvraag zo concreet en helder mogelijk op te schrijven. “Maak een duidelijk plan en benoem wat u met uw project wilt bereiken en bij welke doelgroep u dat gaat doen. Beschrijf de bestaande situatie en hoe u dat met uw project gaat aanpakken. Geef een opsomming welke activiteiten u gaat opzetten en welke communicatiemiddelen u hierbij gaat gebruiken. Wat is de tijdsplanning, een evenement van één dag of een project van een aantal maanden? Denk hierbij aan de behandeltijd van het fonds, die meestal meerdere maanden is. En geef een reële onderbouwing hoeveel geld u denkt nodig te hebben om uw project te kunnen starten.”
Op 6 september organiseert Bureau Vrijwilligerswerk een Fondsenspreekuur, zodat organisaties in een gesprek met een fonds de aanvraag kunnen toetsen.

Maar wat zijn de mogelijkheden? Hieronder een overzicht van de aanwezige fondsen.

Coöperatiefonds van Rabobank Zuid-Holland Midden
Het Coöperatiefonds heeft € 50.000,- per jaar beschikbaar voor de gemeenten Delft en Midden Delfland, Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Twee keer per jaar is het mogelijk om een aanvraag in te dienen. Voorwaarden voor het project is wel dat het nog niet gestart mag zijn, dat er een maatschappelijk doel is en dat het project wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Per project wordt er maximaal € 5.000,- uitgekeerd.
Meer informatie

Oranje Fonds
Landelijk heeft het Oranje Fonds 30 miljoen euro te besteden voor ruim 7000 projecten. Dit is inclusief de landelijke campagnes NL Doet en Burendag. Jaarlijks ontvangen 3000 projecten financiële ondersteuning. Projecten die ondersteuning van het Oranje Fonds krijgen hebben een sociaal karakter, zijn langdurig en nog niet gestart. Een aanvraag indienen gaat geheel digitaal via Mijn Oranje Fonds en heeft een gemiddelde doorlooptijd van zes maanden. Het is ook mogelijk om een collecte te houden, waarbij de helft van het opgehaalde geld direct naar de vereniging of stichting gaat.
Meer informatie

Fonds 1818
Het Fonds1818 heeft als doel om de samenleving aantrekkelijk te maken door groepen bij elkaar te brengen. Dit regionale fonds steunt projecten op het gebied van zorg, welzijn, kunst, cultuur, natuur, milieu en educatie. Er is een bedrag van 12 miljoen euro per jaar beschikbaar. Jaarlijks worden ongeveer 2000 aanvragen gehonoreerd met een gemiddelde donatie van € 7.000,-. Projecten met een hoge investering komen ook voor. Naast het geven van donaties zijn er ook mogelijkheden voor leningen, investeringen en crowdfunding. Verenigingen en stichtingen zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag doen. Het Jongerenfonds biedt uitkomst bij activiteiten als je nog geen vereniging of stichting hebt.
Meer informatie

Pijnacker-Nootdorpse Uitdaging
De Pijnacker-Nootdorpse Uitdaging geeft geen geld, maar is een ondernemersnetwerk dat lokaal bemiddelt in menskracht, materiaal en middelen tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties. De Uitdaging doet dit door contacten te leggen tussen mensen uit het bedrijfsleven, lokale overheden en maatschappelijke organisaties. Verenigingen en stichtingen kunnen hun wensen kenbaar maken bij de Pijnacker-Nootdorpse Uitdaging. Verder werkt de Uitdaging mee aan de Fondsenavond, Beursvloer Pijnacker-Nootdorp en de Speelgoedbank door matches te maken, waardoor er al veel verbindingen zijn gemaakt.
Meer informatie

Marjolijn Schrok