Metropolitan Startup Lab Tour naar YES! Delft

Startups zijn hot. Ook in Delft is er zo’n broedplaats voor startende ondernemingen. Sinds 2005 helpt YES! Delft ondernemers om toonaangevende technologische bedrijven op te bouwen. Wethouder José van Egmond (economie) vond dat het tijd werd om bedrijven uit Pijnacker-Nootdorp in contact te brengen met de startende ondernemingen van YES! Delft. Zo ontstond de ‘Handelsdelegatie Metropolitan Startup Lab Tour’. Met de Sponsorbus van Gerrit Jasperse werden 11 inspirerende, innovatieve, ideedenkende ondernemers uit Pijnacker-Nootdorp op 6 april naar YES! Delft gebracht. Daar werden zij zeer gastvrij opgevangen door directeur Pieter Guldemond. Technisch ondernemerschap was tien jaar geleden echt niet echt hip bij de Delftse studenten. Door de positieve aandacht voor de startups is dat is nu wel anders. In de afgelopen 11 jaar heeft YES! Delft 168 bedrijven begeleid, waarvan 90% nog actief is. Bekijk hier het overzicht van bedrijven die bij YES! Delft zijn begonnen.
YES! Delft Open
Driemaal per jaar start er een nieuwe groep met zes tot tien klassen die het eerste jaar intensief worden begeleid door een mentor. Kom in contact met deze nieuwe startups. Technologische bedrijven kunnen geholpen worden door hun ideeën waar zij tegenaan lopen aan te brengen. Meer weten, kom dan naar de YES! Delft Open op donderdag 21 april van 12:30 tot 17:30 uur. Aanmelden en meer informatie is te vinden op de website.

Beste tech incubator<
YES! Delft staat in de top 10 van ’s werelds beste tech incubators en helpt tech startups, startende ondernemers al meer dan tien met starten en doorgroeien. Enthousiast vertelde Guldemond over drie startups waar YES! Delft erg trots op is.

Veilig oversteken
Appelmann Operations is in 2005 gestart met drie man en nu uitgegroeid naar een internationale onderneming met ruim 300 man personeel. Ampelmann bedacht een systeem om personeel uit schepen veilig te laten overstappen naar vaste en drijvende bouwwerken zoals olie- en gasplatforms in zee. Door gebruik te maken van bewegingscompenserende gangboorden.

Oplossing slaapapneu
De slaap positie trainer is een medisch hulpmiddel dat is ontwikkeld door NightBalance. Het is een klein apparaat dat op de borst gedragen wordt. Het helpt mensen op een comfortabele en effectieve manier van hun positie-afhankelijke apneu af. Dit apparaat is nu door diverse zorgverzekeringen opgenomen in het basispakket. Het bedrijf startte in 2010 met twee personen en is in zes jaar uitgegroeid naar ruim 12 medewerkers.

Tester zonnepaneel
Meestal wordt een startup door een onderneming overgenomen. Bij Eternal Sun is dat andersom. Met hun idee technische knowhow bedachten de twee starters een zonlichtgenerator om zonnepanel te testen. En nee, zo’n tester bestond nog niet.

Server als verwarming
De drie starters van Nerdalize kwamen ze op het idee om de warmte die van servers afkomt te gebruiken als verwarmingselement. Dat is niet alleen handig het is ook nog eens goed voor het milieu. Met een grote energieleverancier worden er nu in woningen testen gedaan door het plaatsen van de eRadiator.

Marjolijn Schrok