College: Kleinschalig zorgcentrum past prima op Koningshof

De bewoners van Koningshof in het oude centrum van Pijnacker hoeven zich geen zorgen te maken dat het woonzorgcentrum dat daar is gepland, tot drukte of verkeersoverlast leidt. Het gaat om een kleinschalig project voor 20 demente bewoners. De buurt zal daar geen hinder van ondervinden, aldus de globale reactie van het college van B & W op de bezwaren van enkele omwonenden. Op het stuk grond achter de bebouwing van Koningshof, waar vroeger een school en een kinderopvang hebben gestaan, wil de Freya Groep een kleinschalig woonzorgcentrum voor dementerende mensen bouwen. Het gaat om een project volgens het concept ’Dagelijks Leven’, dat door Freya is ontwikkeld. Dat is gericht op het voortzetten van de manier waarop de bewoners thuis gewend waren om te wonen. Er wordt vooral ingezet op de kwaliteit van leven en een persoonlijke en huiselijke benadering.
De Freya Groep heeft al op verschillende plekken in het land zulke kleinschalige centra geopend, als alternatief voor de bestaande grootschalige en onpersoonlijke verpleeghuzien.

’t Hofland geen optie

Juist door de kleinschalige opzet past het zorgcentrum prima op Koningshof, aldus het college van B & W. De opvatting van verschillende omwonenden dat de dementerende mensen beter kunnen worden ondergebracht in het leegstaande woonzorgcentrum ’t Hofland aan de Oranjelaan, of in de Weidevogelhof, waar tien woongroepen zijn, vindt het college geen optie. De Freya Groep kiest immers bewust voor kleinschaligheid. Als er meer aanmeldingen zouden komen, dan wil Freya op een andere plek in de gemeente nog zo’n kleinschalig centrum openen.

Bestemmingsplan

Omdat het gebouw dat nu is ontworpen een klein stukje groter is dan de bebouwing die volgens het bestemmingsplan mogelijk is, moet dat bestemmingsplan worden gewijzigd. Van vier omwonenden zijn schriftelijke inspraakreacties binnengekomen op het voorontwerp. Volgens het college geeft deze inspraak geen aanleiding om de plannen te wijzigen. Daarom wordt het ontwerpbestemmingsplan nu in de komende weken voorgelegd in de gemeenteraad.

Als die er mee instemt, dan wordt het plan nog eens formeel ter inzage gelegd en kunnen belanghebbenden er alsnog bezwaar tegen maken.