Nesten weidevogels langs N470 kapotgemaaid

In het weidevogelgebied in de Zuidpolder in Pijnacker-Nootdorp is door Groenservice Zuid-Holland gemaaid in het broedseizoen, waardoor de nesten van weidevogels en bevruchte eieren zijn vernield. De fractie van de Partij voor de Dieren in de provincie spreekt er schande van. Fractievoorzitter Carla van Viegen, tevens gemeenteraadslid van Pijnacker-Nootdorp, heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. De maaiwerkzaamheden zijn vorige maand uitgevoerd in het gebied De Groene Jonker, langs de provinciale weg in Pijnacker-Nootdorp. Dat is destijds juist aangelegd als natuurcompensatie voor de aanleg van de N470 en de wijk Keizershof.
De Partij voor de Dieren heeft vernomen dat er gemaaid zou zijn om de kwaliteit van het weidevogelgebied te verbeteren. Carla van Viegen: “Hoe halen ze het in hun hoofd?! Het schijnt zo te zijn dat het gebied niet perfect is voor weidevogels, door te hoog gras of gras dat er niet thuishoort, maar als je dan gaat maaien om de kwaliteit te verbeteren, dan doe je dat toch vóór het broedseizoen? Of je laat het even zoals het is tot dat seizoen is afgelopen? Ik vind dit werkelijk onbegrijpelijk en ontoelaatbaar.”

De fractie wil van Gedeputeerde Staten weten welke maatregelen er worden getroffen om zoiets nooit meer te laten gebeuren. In de Pijnacker-Nootdorpse gemeenteraad kan ze het niet aan de orde stellen, want de raad gaat daar niet over.