Partij voor de Dieren bezorgd over verkoop van slangen en krokodillen

De fractie van de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp is bezorgd over de gevaarlijke dieren die in Pijnacker worden verkocht door dierenwinkel Animal Corner. In vragen die de fractie heeft gesteld rond de Nota Dierenwelzijn, die in september in de raad wordt behandeld, informeert fractievoorzitter Carla van Viegen bij het college van B & W of de gemeente wel weet wat daar allemaal wordt verkocht. De dierenwinkel verkoopt onder andere slangen, krokodillen en spinnen, stelt Carla van Viegen in de zogenaamde technische vragen rond de nota. De Partij voor de Dieren wil weten op welke wijze de veiligheid van de inwoners gewaarborgd is in verband met de aanwezigheid van gevaarlijke dieren. In een toelichting zegt ze: “Laatst was er een brand boven de winkel. Je moet er toch niet aan denken dat die beesten daar los gaan rondlopen.”
Een woordvoerder van Animal Corner realiseert zich dat sommige mensen zich daar druk over maken, maar dat is volgens hem ten onrechte. “Deze dieren kunnen heus niet zomaaar loslopen. Maar in het algemeen weet ik best dat er discussie is over de hobby van een specifieke groep liefhebbers. Je hebt nu ook de nieuwste richtlijnen vanuit Brussel, waarin de zogenaamde invasieve exoten verboden worden. Nee, voor ons heeft dat nog geen grote gevolgen. Alleen de geelwangschildpad, die mogen we nog maar een jaar verkopen en daarna niet meer.”

Andere vragen

De Nota Dierenwelzijn levert de Partij voor de Dieren nog veel andere vragen op. Zo wil de fractie ook van het college weten of de gemeente zich houdt aan de wettellijke bewaarplicht van 14 dagen, als ergens een dood huisdier wordt gevonden. En wie betaalt de kosten als een dier moet worden opgevangen bij huiselijk geweld of een uithuiszetting?

Tevreden met de nota is Carla van Viegen zeker nog niet. “Eigenlijk staat in het stuk vooral dat de gemeente zich best druk maakt om dierenwelzijn, maar tegelijkertijd wordt aangegeven dat veel aspecten geen gemeentelijke taken zijn. Daar zijn we het niet mee eens. De gemeente kan veel meer doen, bijvoorbeeld op het gebied van voorlichting.”