Vernieuwde Klaproostunnel heropend

Woensdag 29 november openden Sinterklaas en wethouder Jaap van Staalduine, samen met voorzitters Herman Stikkel van Koningshof en Jos Arends van Bewonersvereniging Klapwijk en kunstenares Juul Smulders de vernieuwde Klaproostunnel. De lichte, frisse tunnel uit 1991 is nu met recht een Klaproostunnel te noemen. Het nieuwe uiterlijk van de tunnel heeft als thema ‘klaproos’ en is ontworpen in nauw overleg met bewoners.

Sinterklaas en wethouder van Staalduine openen de vernieuwde klaproostunnel door een lintje door te knippen.
De tunnel heeft nu een passende identiteit gekregen. Er is gekozen voor de klaproos omdat dit symbool staat voor het vergankelijke. Het moment dat voorbij gaat. Een klaproos kun je immers niet plukken en bewaren in een vaasje. Het passeren van de tunnel is net zo.

Als je langsrijdt of loopt, groeten de sympathieke tekst en de vrolijke kleuren je. Je ziet de verspringende cirkels en de 4 gekleurde panelen, die de beweeglijkheid van klaprozen verbeelden. Ook is een deel van het gedicht Klaproos van Leendert Witvliet te lezen:

Hoog boven het gras
wuift ze
naar wie langs haar komt
Het volledige gedicht is als volgt:

Klaproos
Even maar in bloei
langs de spoorlijn
de klaproos
met het kleine, behaarde blad
de bloem
vuurrood en donker middenin.
Hoog boven het gras
wuift ze
naar wie langs haar komt.

Tegels met QR-code – voor wie alles na wil lezen
Voor de toekomst is vastgelegd hoe de verfraaiing van de tunnel tot stand kwam. Op twee stoeptegels, ieder aan het einde van de tunnel, staat een korte uitleg. En via de http://pijnacker-nootdorp.kunstwacht.nl/kunstwerken/bekijk/17481-verfraaiing-klaproostunnel kun je de achtergrond nalezen.