Islamitisch begraven nu mogelijk in Pijnacker-Nootdorp

De algemene Begraafplaats Sint Janshof in Pijnacker-Nootdorp biedt mensen met een Islamitisch geloof de mogelijkheid om gewoon in Nederland te worden begraven. Er worden 100 Islamitische graven ingericht waarin iemand voor onbepaalde tijd begraven kan worden. Daarmee voldoet Sint Janshof aan de wens van vele Turkse en Noord-Afrikaanse Nederlanders.

Eeuwige grafrust

Eeuwige grafrust is voor moslims belangrijk. In Nederland kan dat niet altijd gegarandeerd worden. Daarom kiezen vooral ouderen van de 1e generatie vaak nog voor repatriëring (terugbrengen naar vaderland) om begraven te worden in de streek waar zij vandaan komen.

100 Islamitische graven

De wens voor eeuwige grafrust als Islamitische gelovige, is de reden dat een overledene vaak naar het geboorteland of het land van de ouders wordt gebracht. Zeker in deze coronatijd is het moeilijk of zelfs onmogelijk geworden om dit voor elkaar te krijgen. Met het inrichten van 100 Islamitische graven voor onbepaalde tijd, biedt algemene begraafplaats Sint Janshof hierin een oplossing. Zolang de begraafplaats bestaat zullen de graven onaangetast blijven.

Frank Franse, directeur van De Laatste Eer in de regio Delft, ziet veel schrijnende gevallen in deze gemeenschap:

“Wij ontvangen regelmatig de vraag of wij een oplossing kunnen bieden. Als beheerder van de begraafplaatsen in Delft en Pijnacker-Nootdorp, zijn wij in overleg met de gemeentes gegaan. Wij zijn blij dat er nu voor een aantal mensen uit Pijnacker-Nootdorp en Delft een oplossing is gevonden.“

Wethouder Jense van Pijnacker-Nootdorp:

“Op de begraafplaats is voldoende ruimte om dit aanbod te kunnen doen. Hiermee bieden we een oplossing voor een maatschappelijk probleem dat leeft in Pijnacker-Nootdorp en ook in Delft. Vooral voor inwoners van die gemeentes zijn deze graven beschikbaar.”

Oosten

Islamitisch begraven was tot nu toe wel mogelijk in Delft en Pijnacker-Nootdorp, maar niet voor onbepaalde tijd. Delftenaren en inwoners van Pijnacker-Nootdorp moesten daarvoor uitwijken naar andere begraafplaatsen. Nu kan men dus terecht bij begraafplaats Sint Janshof. De graven zijn op het oosten gericht en voor onbepaalde tijd beschikbaar.

Meer informatie is beschikbaar op http://www.begraafplaatsdelft.nl