Samenwerken om schulden te voorkomen

Het is niet voor iedereen even makkelijk je financiën op orde te hebben. Sommigen hebben schulden, en dat kan ervoor zorgen dat mensen, bijvoorbeeld vanuit schaamte, in een sociaal isolement komen.

In de gemeente Pijnacker-Nootdorp hebben negen organisaties de handen ineen geslagen om te voorkomen dat mensen schulden krijgen of nog verder in de schulden raken. Samen trekken zij op om inwoners van de gemeente advies of ondersteuning te geven, kinderen en jongeren op een leuk manier kennis te laten maken met de waarde van geld en de financiële administratie op orde te helpen brengen.

Extra armslag

Vanaf het voorjaar van dit jaar kregen deze organisaties hiervoor extra armslag van Fonds 1818. Het fonds zegde 80.000 euro toe, verdeeld over drie jaar. Daarvan kunnen activiteiten worden georganiseerd en kan de samenwerking worden verbeterd. Door de corona uitbraak kon een feestelijke ondertekening van de Maatschappelijke Belofte van de negen partijen niet doorgaan. Op donderdag 24 september gaat dat alsnog gebeuren.

Uitgestelde ondertekening

Deze ondertekening is van 18.00-19.00 uur in Buurt & Zo in Pijnacker. Aansluitend is het eerste spreekuur van het Informatiepunt. Eén van de wethouders van de gemeente Pijnacker-Nootdorp zal hierbij ook aanwezig zijn en de Maatschappelijke belofte ondertekenen en het IDO spreekuur openen.

Informatiepunt Digitale Overheid 

Gelijktijdig met het ondertekenen van de Maatschappelijke Belofte wordt ook het Informatiepunt Digitale Overheid in Pijnacker geopend. Landelijk werken openbare bibliotheken en de grote uitvoeringsorganisaties voor publieke dienstverlening samen om mensen te ondersteunen bij digitaal contact met de overheid. De invulling van het Informatiepunt Digitale Overheid in de vestiging Pijnacker van Bibliotheek Oostland is een goed voorbeeld van deze samenwerking. Inwoners kunnen hier onder andere terecht voor hulp bij het aanvragen van een DigiD, het vinden van de juiste informatie over toeslagen of het betalen van verkeersboetes.

Spreekuren

Tijdens de spreekuren op donderdagavond en vrijdagochtend wordt nauw samengewerkt met verschillende organisaties om vragen van inwoners over onder andere geld en schulden te beantwoorden.

De volgende organisaties werken samen aan de spreekuren van het Informatiepunt Digitale Overheid: Bibliotheek Oostland, Doel GGZ, de schuldhulpverleners van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp, Humanitas, Kerk en Zorg, SBJ SamenSterk, Schuldhulpmaatje, Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland en Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp.

Wil je meer weten over de samenwerkende organisaties en het Informatiepunt Digitale Overheid? Neem dan contact op met Jacqueline van Veen via  http://jvanveen@sbjsamensterk, of op telefoonnummer: 06-54974240.