Tuinder haalt bakzeil bij Raad van State

De eigenaar van een glastuinbouwbedrijf in de Katwijkerbuurt in Pijnacker heeft vergeefs geprobeerd om bij de bestuursrechter een besluit van de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp te blokkeren. Hij vocht het bestemmingsplan aan dat de raad in oktober vorig jaar voor het deelgebied Berkelse Lint heeft vastgesteld. Hij wil dat aan zijn perceel een woonbestemming wordt toegekend, omdat het dan beter verkoopbaar is. De gemeenteraad wil de Katwijkerbuurt, die grenst aan het stedelijk gebied van Zoetermeer, geleidelijk transformeren van glastuinbouwgebied naar een gebied waar wonen wordt gecombineerd met kleinschalige recreatie en natuur. Glastuinbouwers kunnen daarom een burgerwoning bouwen als ze oude kassen en bedrijfsgebouwen slopen.
De tuinder voelt er niets voor om mee te doen aan deze ruimte-voor-ruimteregeling, omdat die volgens hem te duur is. Ook vindt de tuinder dat andere compensatiewoningen te dicht bij zijn tuinbouwbedrijf komen.

De bestuursrechter heeft alle bezwaren van de tuinder nu echter van tafel geveegd. Pijnacker-Nootdorp krijgt daarmee groen licht om door te gaan met de transformatie van de Katwijkerbuurt.