Damiën van Herk van Eerlijk Alternatief: Kwalijke zaak dat de ja-ja sticker er komt

Met een flinke meerderheid van de stemmen is in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp gekozen voor het invoeren van de ja-ja-sticker. Als zo’n sticker op de brievenbus zit geven inwoners aan dat ze wél reclamefolders en andere vormen van ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen, evenals huis aan huiskranten. Zonder die sticker mogen er geen reclamefolders meer worden bezorgd.
Pijnacker-Nootdorp TV sprak met raadslid Damiën van Herk van Eerlijk Alternatief.

Omgekeerde wereld
“Het is een beetje de omgekeerde wereld. Op dit moment is het zo dat je een ‘ja-nee’ of ‘nee-nee’ sticker hebt. Dadelijk is het zo dat je pas de bladen en folders krijgt als je de ‘ja-ja’ sticker hebt. Juist nu in de coronacrisis heeft de plaatselijke middenstand het nodig om hun producten onder de aandacht te brengen. Voor hen wilde ik ook een lans breken maar helaas steunde de raad mij daar niet in.”

Steun vanuit Trots
Niet de volledige gemeenteraad stemt in met de sticker, omdat die schadelijk zou kunnen zijn voor lokale ondernemers die dan minder verspreidingsmogelijkheid hebben. Damiën van Herk kreeg steun van Harald van Zielst (Trots). Hij vindt de sticker zelfs ‘helemaal niks’ en waarschuwde ervoor dat ook de gemeente dan geen brieven meer huis aan huis mag bezorgen als er geen naam en adres op staat.

Damiën van Herk: “Ik vind het eigenlijk een kwalijke zaak omdat een grote groep ondernemers, ook zzp-ers, zo in de ban worden gedaan en hun bereik niet meer kunnen halen. De plaatselijke schoorsteenveger mag niet meer zijn folders verspreiden met de nieuwe sticker.”

Verbaasd
Van Herk liet ook weten verbaasd te zijn omdat veel partijen waarschijnlijk niet beseffen dat ook de gemeente veel gebruik maakt van deze informatievoorziening.
“Deze week is bijvoorbeeld het magazine ‘Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp’ huis aan huis verspreid. En denk aan de informatievoorziening omtrent het gasloos maken van de wijk Klapwijk, dat zal straks allemaal geadresseerd verstuurd moeten worden, met alle kosten van dien.”