Ingezonden verklaring van enkele leden Stichting Sint in Pijnacker

De redactie van Pijnacker-Nootdorp.tv ontving vandaag een verklaring van een aantal vrijwilligers van de werkgroep en het bestuur van Stichting Sint in Pijnacker. De verklaring luidt als volgt:

Beste lezer,

Wij hebben deze verklaring voor u opgemaakt om duidelijkheid te scheppen over de situatie binnen de STICHTING SINT in PIJNACKER. Wij zijn een groepje vrijwilligers van de werkgroep en het bestuur van de stichting.

Zoals u wellicht al meegekregen heeft hebben er een aantal situaties voorgedaan binnen de stichting. Hier valt onder andere onder: het ontslag van een bestuurslid en de ontbinding van de stichting, maar later hier meer over. Wij betreuren ten zeerste dat het op deze manier gelopen is hieronder lichten wij onze kant van het verhaal toe:

Het begon met een aantal stellingen die voorgelegd waren voor de werkgroep. De werkgroep is de organiserende groep onder het bestuur die mede beslist over de intocht. In deze discussies heeft naar onze mening de voorzitter niet geluisterd naar de argumenten en meningen van de werkgroep. Door deze soms hoog opgelopen discussies, die hieruit ontstonden, heeft onze penningmeester (Anneke Helder) verteld fysiek afstand te nemen van het bestuur.

Toen op 11 maart 2019 het bestuur besloot, zonder enige aankondiging of overleg, de secretaris (Wenda Uiterwijk) te ontslaan van haar bestuursfunctie, kwam dit binnen als een klap. Informeel was dit niet mogelijk aangezien de penningmeester “afwezig” was. Formeel had de secretaris zelf ook de mogelijkheid moeten krijgen om te stemmen over haar ontslag.

Na het ontslag heeft het bestuur (de penningmeester en de voorzitter), in een bestuursbijeenkomst op 19 maart 2019, besloten de stichting te ontbinden. Wederom hebben zij geen contact met ons gezocht vóór deze bijeenkomst.

Wij hebben geconcludeerd dat het bestuur hevig tekort schiet aan: overleg, communicatie en empathie. Ook heeft het bestuur ons geen kans geboden om tot een oplossing te komen voor de problemen die speelde. Ook vinden wij dat het bestuur niet zuiver handelt. Onder andere, omdat de voorzitter zichzelf als vereffenaar heeft benoemd, Alhoewel dit statutair juist is achten wij het niet zuiver. Dit was meer zuiver en meer transparant geweest, als dit door een curator gedaan was.

Wij betreuren dat door de ontbinding kennis, materialen, organisatie structuur en contacten met derde en vrijwilligers grotendeels verdwijnen. Wij zijn bereid om met de opdrachtgevers van de Sinterklaas intocht in Pijnacker na te denken over het formeren van een nieuwe organisatie en een mogelijke doorstart. Naast onze groep hebben wij inmiddels een aantal gegadigden gevonden die mee zouden willen helpen en denken.

Wij zouden u willen verzoeken en adviseren om diverse materialen (batig saldo, kostuums, grimeersel, etc.) van de STICHTING SINT in PIJNACKER veilig te stellen voor een nieuw op te richten intochtcomité.

Pijnacker 25 maart 2019,

Ricardo de Kroon, Robbin Schrader,
Michael Onstenk,
Peter van Delft
en Wenda Uiterwijk.

Onderstaand de reactie van de voorzitter Stichting Sint in Pijnacker

Het bestuur van de S.I.P. heeft kennis genomen van de verklaring van enkele leden van de werkgroep. Wij herkennen ons niet in het geschetste beeld en betreuren het dat dit naar buiten is gebracht. In de optiek van het bestuur is er voldoende ruimte geboden door het bestuur om dieper met de werkgroepleden in te gaan op de genomen besluiten.

Het bestuur is in constructief en goed overleg met de opdrachtgever voor een goede overdracht waarbij dan gebruik gemaakt kan worden van de adviezen en middelen van de S.I.P.. Het bestuur begrijpt de teleurstelling en voelt die zelf ook, maar vindt het publieke domein niet de plek om hierop verder inhoudelijk in te gaan.