Nootdorpse Karin den Dekker genomineerd voor Picasso-wedstrijd

De Nootdorpse beeldend familiefotograaf Karin den Dekker is met haar foto ‘Moeder met kind IV’ een van de 25 finalisten van de Picasso-kunstwedstrijd van de AVROTROS. In het kader van de serie Krabbé zoekt Picasso nodigde de omroep mensen uit om hun eigen kunstwerk in te zenden dat door Picasso was geïnspireerd. Dat leverde 3000 inzendingen op. De foto van Karin is een van de 25 werken die door juryleden Jeroen Krabbé, museumdirecteur Charles Esche en beeldend kunstenaar Marko Klomp zijn genomineerd.

De jury kiest uit de 25 nominaties uiteindelijk de winnaar. Maar ook het publiek kan kiezen, want er is ook een publieksprijs. Karin verdient veel steun van haar dorpsgenoten en andere mensen die haar werk waarderen, maar dat moet dan wel snel. Tot en met maandag 13 maart kan gestemd worden via deze link.

‘Ik’ wordt ‘wij’

De Picassowedstrijd sprak Karin meteen aan toen ze er van hoorde. “Mijn foto is geïnspireerd op de overvloeiende vormen die Picasso ook vaak gebruikte, en die sluiten precies aan op een thema waar ik al mee bezig ben sinds ik moeder ben. Als je moeder wordt, dan verdwijnt het ‘ik’ en het ‘wij’ komt er voor terug. Je bent dan ineens ‘samen-een’ geworden. De ene vorm gaat over in een andere. Met die vorm was ik in mijn beeldende familieportretten al een tijd bezig.”

‘Leuk om uit zoveel inzendingen
genomineerd te worden’

Maar niet alleen Picasso is een inspiratiebron voor de Nootdorpse, die zich op haar Facebookpagina presenteert als De Verbeeldster. Ze is ook geïnspireerd door de klassieke schilderkunst, met name die uit de 17e eeuw. “Ik heb onlangs ook een ander portret gemaakt met een meer 17e eeuws karakter, een beetje Madonna met kind. Ook dat vind ik een hele mooie vorm.” Naast fotografie houdt Karin zich ook bezig met installaties, meestal met geluid en bewegend beeld.

En wat de Picasso-wedstrijd betreft: “Ik hoef niet per se te winnen, maar het is wel leuk om uit zoveel inzendingen geselecteerd te worden. En wie weet, het is in elk geval een mooie manier om wat meer bekendheid te krijgen.”

(Intussen al gestemd op Karin’s inzending? Het kan nog tot met maandag! Dit is de link.)

Een andere foto van Karin den Dekker, ook met het Moeder met kind-thema.