Niet op vakantie zonder de koelbox

De eerste week van de schoolvakantie in Pijnacker-Nootdorp zit er bijna op. Ook deze zomer vertrekt de helft van de huishoudens met de auto op vakantie. Belangrijkste redenen om met de auto op vakantie te gaan zijn vrijheid, budget en de extra ruimte die een auto biedt. De populairste bestemming is wederom Frankrijk. Gemiddeld spendeert de Nederlandse autovakantieganger € 1.650,- inclusief brandstof, eten, drinken, uitjes en verblijf. Een op de drie autovakantiegangers gaat met de kinderen op vakantie en geeft gemiddeld € 300,- meer uit. Dit blijkt uit een enquete.

Over het algemeen gaat de autovakantieganger goed voorbereid op reis. De helft kijkt van tevoren of er wegwerkzaamheden zijn op de route en ruim 84% zorgt ervoor dat zijn auto piekfijn in orde is voordat de reis start. Een derde van alle autovakantiegangers is zelfs dubbel verzekerd voor pechhulp. Ruim 80% weet welke items verplicht aanwezig moeten zijn in de auto. Ook gaat de helft niet op vakantie zonder koelbox en wc papier.

Vrijheid op vakantie
Bijna 70% van de ondervraagden geeft aan dat reizen met de auto meer vrijheid geeft. Ook het feit dat de auto ruimte biedt om extra spullen mee te nemen is belangrijk, geeft 47% aan. Voor 27% is het de fijnste manier van reizen en voor 22% is het goedkoper dan andere manieren van reizen. Vliegangst speelt voor weinigen een rol; voor slechts 3,5% is dit de drijfveer om de auto te pakken.

Populairste bestemmingen autovakantie
De populairste bestemming om met de auto heen te trekken is Frankrijk (31%), gevolgd door Duitsland (31%), Italië (14%) en België (14%). Spanje krijgt de voorkeur van 9% van de autovakantiegangers en komt daarmee op de vijfde plek. Mensen uit het Noorden en Oosten van het land gaan het liefst naar Duitsland, terwijl mensen uit Utrecht, Noord-Holland en de zuidelijke provincies eerder voor Frankrijk kiezen. Voor wie geen kinderen meeneemt, is Duitsland het populairst: 34% van deze groep kiest voor de oosterburen. Van iedereen die een of meer kinderen meeneemt op vakantie kiest 33% voor Frankrijk en 25% voor Duitsland.