SchuldHulpMaatje Pijnacker-Nootdorp: ‘Bom is nog niet gebarsten maar aantallen schuldhulp stijgt’

De schuldhulpmaatjes zijn volop actief en komen ondanks de coronabeperkingen nog wel bij mensen thuis. Helaas kon in de afgelopen periode niet uitgeweken worden naar ‘neutraal’ terrein zoals in de bibliotheek waar doorgaans een eerste gesprek plaatsvindt.

Vier nieuwe maatjes

Momenteel zijn er tien maatjes actief. Dit jaar hoopt de stichting nog vier maatjes op te leiden. Vanwege de coronamaatregelen kon dit afgelopen jaar maar beperkt.

“We krijgen via ons landelijke steunpunt geanonimiseerde data over de aantallen huishoudens waar problematische schulden heersen. Daar zien we nog geen belangrijke trends in, maar de aantallen zijn wel schrikbarend.” Dat zegt Klaas Smit, coördinator van SchuldHulpMaatje in Pijnacker-Nootdorp.

Hoe ernstig zijn de cijfers?

“De reserves raken op bij de ondernemers maar de bom is nog niet gebarsten. Dat heeft ook te maken met het feit dat wij onze handen niet branden aan zelfstandigen. Een ondernemer die failliet gaat zal eerst zijn bedrijfsmatige activiteiten moeten afstoten voordat hij in het saneringstraject komt. Daar komt vaak toch eerst een accountant of curator bij kijken. Jaarlijks krijgen we een update van de postcodegebieden waar de nood het hoogst is. Die update moet nog komen. Ik verwacht wel dat dit aantal gaat toenemen. Daarom breiden we ook onze vrijwilligerscapaciteit uit, om meer mensen (particulieren) te kunnen helpen. We gaan nu met vier mensen uitbreiden omdat de casussen ook zwaarder worden.”

Gloort er hoop aan de horizon?

“De schuldenproblematiek speelt vaker bij huurders dan bij mensen met een koophuis. Vroeger stonden woningen nog wel eens onder water maar dat is in de huidige markt niet meer zo”, vervolgt Klaas Smit.

“Het is wel zo dat grote woningcorporaties als Staedion en Vestia op dit moment niet bijzonder agressief optreden, als iemand zijn huur niet makkelijk kan betalen. Zij wachten ook een beetje af hoe alles zich nu gaat ontwikkelen. Je moet het wel erg bont maken om in deze tijd met politie en deurwaarders je huis uitgezet te worden, banken zijn wel een toontje lager gaan zingen bij incasso-praktijken, maar dit tij kan uiteraard ook weer omslaan.”

Financiële hulpmogelijkheden

Regelmatig wordt de vraag gesteld wat is er zoal qua steun in geld en nature aanwezig is in Pijnacker-Nootdorp? Het antwoord is: Veel! Het bestuur heeft alles op een rij gezet. Met als resultaat dat er drie sociale kaarten beschikbaar zijn met handige websites en telefoonnummers. De eerste kaart biedt overzicht aan alle financiële hulpmogelijkheden, de tweede gaat over kringloopwinkels en weggeefinitiatieven en de derde kaart over jongerenwerkers en kerken in Pijnacker, Delfgauw en Nootdorp. Je kan de overzichten opvragen via: http://info@SHMPijnacker-Nootdorp.nl

Over SchuldHulpMaatje

Deze stichting heeft tot doel om mensen met (dreigende) schulden vroegtijdig te bereiken en hulp te bieden via internet en met getrainde vrijwilligers, die deskundig en op persoonlijke wijze kunnen helpen naar een schuldenvrij leven.

De missie van SchuldHulpMaatje

* Bijdragen aan schuldenvrij leven van mensen
* Voorkomen en duurzaam oplossen van schuldproblematiek
* Hulp vanuit verbondenheid tussen mensen
* Vroegtijdig bereiken van mensen in dreigende financiële nood
* Goed opgeleide vrijwilligers wiens hulp aanvullend is op die van professionals