Snel internet Oude Leede stap dichterbij

KPN heeft donderdag op het terrein van de gebroeders Van Winden in Oude Leede een straalzender geplaatst, die er na de jaarwisseling voor gaat zorgen dat ook de inwoners van Oude Leede kunnen profiteren van een snelle internetverbinding. De straalzender maakt het mogelijk om internetsnelheden tot 100 Mb per seconde te realiseren dichtbij de kast, en in elk geval nog 10 tot 20 Mb per seconde in de meest westelijke hoek van de Oude Leedeweg. Dat is aanzienlijk sneller dan de internetverbinding die veel bewoners en bedrijven in Oude Leede nu hebben.

Secretaris Giel Swager van de bewonersvereniging in Oude Leede was er donderdag zelf bij om te zien hoe de mast voor de straalzender werd opgericht. De bewonersvereniging heeft zich in de afgelopen jaren flink ingespannen om ook in het buitengebied fatsoenlijk internet mogelijk te maken. “Je bent tegenwoordig echt buitengesloten als je geen internet hebt”. In februari moet het voor elkaar zijn. De komende weken wordt via de mast de straalverbinding tot stand gebracht en wordt de aansluitkast ingeregeld.

Er was al een eerdere poging gedaan om een betere verbinding te krijgen in Oude Leede, maar een pilot door een ander bedrijf werd geen succes. De straalverbinding die nu door KPN wordt opgezet is tot nu toe alleen in Giethoorn toegepast. De verwachting is dat deze oplossing ook voor andere buitengebieden kan worden benut.

straalzender 1 straalzender 2