Week van de mantelzorg

Week van de Mantelzorg  4 november tot met 11 november 2017

Een week vol activiteiten om waardering uit te spreken voor mantelzorgers uit de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Een sterke samenleving kan niet zonder de kracht van mantelzorgers, mensen die voor elkaar klaar staan. In de week van de mantelzorg krijgen mantelzorgers de gelegenheid om even iets anders te doen dan zorgen. Indien gewenst kan de zorgvrager ook deelnemen. Is het wenselijk dat de zorg overgenomen wordt? Geef dit dan aan op het aanmeldformulier. Geprobeerd wordt om een passende oplossing te vinden.

Inschrijven kan tot 23 oktober 2017 (vol=vol). Informeer na deze datum voor de mogelijkheden Deelname aan meerdere activiteiten is toegestaan. Eén introduce is welkom. Wel graag aangeven op het aanmeldformulier. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Per activiteit geldt een minimum en een maximum aantal deelnemers. Zonder tegenbericht wordt u na aanmelding verwacht bij de activiteit

Mocht u onverhoopt verhinderd zijn: dan graag afmelden via 06-22470217 of info@mantelzorgpijnacker-nootdorp.nl

De workshop Dikke Dames schilderen en bloemschikken zijn helaas vol. Mocht dit de workshop van uw keuze zijn neem dan even contact op via de mail of telefonisch.

De workshop Reanimatie/AED is nog mogelijk via Helden om de Hoek.

Programma:

Zaterdag 4 november  14.30-15.30 uur Huis van Rie Koningin Wilhelminastraat 5, 2631 CW Nootdorp

Verhalenverteller bij Huis van Rie. De mensen van de Vertelkring Delft zijn enthousiaste vertellers. Laat je lekker meeslepen door een verhaal over andere culturen, over vroeger of een persoonlijk verhaal. Luisteraars zijn vaak aangenaam verrast. Een momentje van pure ontspanning.

Maandag 6 november 08.00-09.30 uur Hotel van der Valk Den Haag-Nootdorp Gildeweg 1, 2632 BD Nootdorp

Werknemersontbijt voor werkende mantelzorgers.   Ben jij een werkende mantelzorger? Ze zitten naast je, tegenover je of een kamer verderop. Ze zijn overal. Misschien ben je er zelf één? Want 1 op de 6 werkenden is mantelzorger. Combineer jij ook een baan met de zorg voor een chronisch zieke partner, een gehandicapt kind of een hulpbehoevende ouder, dan ben je dus een werkende mantelzorger. Dit ontbijt is speciaal bedoel om werkende mantelzorgers te waarderen. Dit initiatief wordt ondersteund door de LIONS Nootdorp-Pijnacker.

Maandag 6 november  20.00-22.00 uur Kerkelijk Centrum Delfgauw Zuideindseweg 7, 2645BD Delfgauw

Lezing door Hugo Borst. Hugo Borst is een kritisch schrijver, journalist, columnist en voetbal analist. Al bijna drie jaar schrijft hij in het Algemeen Dagblad over zijn moeder, die  aan Alzheimer lijdt en in een verpleeghuis woont. De stukjes zijn gebundeld in het boek Ma, gevolgd door het aangrijpende Ach moedertje. Verpleegzorg gaat Borst steeds meer aan het hart. Hij schreef mee aan het Manifest Scherp op Ouderenzorg, dat breed werd gesteund door de Tweede Kamer. Hierdoor trok de staatssecretaris extra geld uit voor verpleeghuizen. Boekhandel Van Atten is aanwezig met een boekentafel. Hugo Borst signeert in de pauze en na afloop van de lezing.

Dinsdag 7 november 13.30-15.30 uur Roofvogelboerderij Kleihoogt 7, 2651 KV Berkel en Rodenrijs

Roofvogelshow.    Interactieve en educatieve rondleiding op de Roofvogelboerderij tussen Pijnacker en Berkel. Ingaan op deze uitnodiging betekent een middag vol plezier met informatie over valkerij en roofvogels, een rondleiding op de roofvogelboerderij en een interactieve vliegdemonstratie. Een ware belevenis.

Dinsdag 7 november 19.00-22.30 uur (VOL) Dienstencentrum De Schakelaar Mr. Dr. v.d. Helmlaan 11, 2641 DE Pijnacker

Nieuw aanbod tijdens Helden om de Hoek zaterdag 11 november 19.00-21.00u Stanislas College Sportlaan 3a 2641AZ Pijnacker

Reanimatie/ AED . Iedere week krijgen 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Reanimatie door omstanders verdubbelt de kans op overleving. Leer reanimeren en daarnaast het gebruik van een AED tijdens deze reanimatie/AED workshop. De reanimatie-vaardigheden worden geoefend (controle bewustzijn/ ademhaling, borstcompressies en beademen) op een reanimatie-pop. Verder wordt het gebruik van een AED gedemonstreerd en geoefend.

Woensdag 8 november  13.30-16.00 uur Dienstencentrum De Schakelaar Mr. Dr. v.d. Helmlaan 11, 2641DE Pijnacker

Workshop verzorgende handelingen. Als iemand in de omgeving ziek wordt, is het handig om kennis te hebben van verzorgende handelingen. Te denken valt aan het aan- en uittrekken van de steunkousen, het in en uit bed helpen, hulp bij de toiletgang, het verplaatsen van stoel naar bed en zo meer. In deze workshop wordt geleerd hoe deze handelingen goed uitgevoerd kunnen worden.

Woensdag 8 november 19.00-21.00 uur (VOL) Welzijnscentrum Keijzershof Floralaan 102, 2643HD Pijnacker

Workshop Dikke Dames schilderen. Wie kent ze niet? De razend populaire schilderijen van de Dikke Dames. Je ziet ze overal hangen. De Dikke Dames zijn altijd vergezeld van een glaasje wijn, hapje eten of een lekker taartje. De schilderijen stralen één en al gezelligheid uit. Wist je dat je deze schilderijen ook zelf kunt maken? Ga de uitdaging aan en schrijf je in voor deze workshop.

Donderdag 9 november 16.00-18.00 (nog beperkt plaatsen beschikbaar) Welzijnscentrum De Kiezel Laan der Zeven Linden 175, 2645 HV Delfgauw

Workshop bloemschikken. Deze workshop staat garant voor een ontspannende en gezellige middag. Na een korte uitleg maakt  elke deelnemer een herfsttafelstuk. De workshop is zo opgebouwd dat iedereen een mooi stuk kan maken. Ook als er nog niet zoveel ervaring is met bloemschikken.

Donderdag 9 november 19.30-21.30 uur Kerkelijk centrum NOVE Dorpsstraat 13, 2631 CR Nootdorp

Djembee workshop. Plezier staat voorop bij deze workshop. Door het gebruik van verschillende instrumenten ontstaat een mooi muziekstuk. Binnen de workshop worden ritmes gebruikt uit Brazilië en Cuba. Meestal komt er ook een vleugje Afrika overwaaien. Elke deelnemer krijgt op zijn of haar niveau een geschikte rol in de workshop. Leuk om een keer mee te maken.

Vrijdag 10 november 14.30-15.30 uur Pieters Brasserie Raaigras 103, 2643 JJ Pijnacker

Verhalenverteller. De mensen van de Vertelkring Delft zijn enthousiaste vertellers. Laat je lekker meeslepen door een verhaal over andere culturen, over vroeger of een persoonlijk verhaal. Luisteraars zijn vaak aangenaam verrast. Een momentje van pure ontspanning.

Zaterdag 11 november  15.00-18.00 uur Stanislas College Sportlaan 3a, 2641AZ Pijnacker

Ontspannen muziekmiddag inclusief stampot buffet.  Jacqueline Edeling is expert op het gebied van balg ­instru­menten. Ze speelt deze instrumenten in elke denkbare stijl. Met haar theatershow “Balg erop los” verovert ze de zaal. Ze gebruikt verschillende accordeons. Steeds licht ze de achtergrond van een muziekstuk en de instrumenten toe. Het contact met en de beleving van het publiek is een belangrijke drijfveer. Een feest voor het oor.

De middag wordt afgesloten met een stamppotten buffet.

Aansluitend aan deze middag vindt ’s avonds het feest van Helden om de Hoek plaats. Een groot evenement ter waardering van  vrijwilligers. Mantelzorgers kunnen ook deelnemen aan de workshops die aangeboden worden. Mantelzorgers die tevens vrijwilliger zijn worden ook uitgenodigd voor het aansluitende feest. Meer informatie vindt u via www.swop.nl\bvw